Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Opilá žena si hrála na schovávanou se strážníky městské policie na nejstřeženějším místě ve městě

Hru na schovávanou se strážníky městské policie si rozhodla zahrát v centru Plzně u známého památník Díky, Ameriko třicetiletá žena z Rokycanska. Jestřábí oko kamerového systému městské policie krátce předtím zaznamenalo, jak žena u pomníku popíjí alkohol, což je zakázané. K další ženě, která to venku přehnala s drogami, pak museli strážníci volat záchranku. Památník na Americké třídě je jedním z nejstřeženějších míst v Plzni. Velmi často se tam zdržují problematické osoby.

Strážník obsluhující městský kamerový dohledový systém zaznamenal, jak se u památníku „Díky, Ameriko!“ dopouští protiprávního jednání, konkrétně porušení vyhlášky regulující popíjení alkoholu na některých veřejných místech. „Když po chvíli dorazila hlídka na místo, snažila se žena strážníkům namluvit, že žádný alkohol u sebe nemá. Hned poté, co jí sdělili, že vše zdokumentoval kamerový systém, stanovisko změnila a z batohu láhev s vínem vytáhla. Strážníci jí rozpitou láhev sebrali,“ popsala akci mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Jinou ženu strážníci městské policie rovnou předali do péče pracovníků záchranné služby. „Krátce předtím se pětadvacetiletá žena nekoordinovaně pohybovala ve Skrétově ulici. Jak se se záhy ukázalo, za jejím stavem nestál alkohol. Pravděpodobně to bylo větší množství požité neznámé omamné a psychotropní látky, které uváděla. Ženě se náhle zdravotně přitížilo a přestala se orientovat v místě a čase. Sanitním vozem byla následně žena dopravena do nemocničního zařízení,“ uvedla mluvčí městské policie.

Památník Díky, Ameriko! patří k nejstřeženějším místům v Plzni a dohlíží na něj hned několik kamer. Díky kamerovému systému se už podařilo v minulosti dopadnout také několik vandalů, kteří chtěli ukrást státní vlajku nebo místo znečišťovali. Před nedávnem se díky kamerám podařilo rychle zajistit pomoc nezletilému chlapci, který u pomníku upadl a uhodil se do hlavy. Chlapec se po pádu nemohl zvednout a pouze vsedě sledoval dění kolem sebe. Brzy dorazila na místo záchranka, kterou přivolala chlapcova matka.

Pomník hlídá speciální technika, která se osvědčila

Město využívá pro ochranu památníku Díky, Ameriko! inteligentní videoanalýzu, jelikož se jedná o velmi exponované místo, kde se často pohybují problémové osoby. Moderní systém dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně, následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra.

V minulosti se již kamera v ochraně památníku před vandaly osvědčila. Strážníkům městské policie se díky kamerovému systému podařilo zadržet ženu, která přímo na památník močila. Hlídka ženu zastihla ještě u pomníku a pro opilost a agresivitu byla převezena na záchytnou stanici. A dopadeno bylo i několik dalších hříšníků, kteří si u pomníku, nebo i přímo na něm ulevili.

Bezpečnostní kamera zachytila loni v únoru také okamžik, kdy jeden mladík šplhal na stožár, ze kterého následně strhnul státní vlajku České republiky, zatímco ho zpovzdálí pozorovalo několik kamarádů. S ulovenou trofejí pak spolu s partičkou přátel odešel.

Díky, Ameriko! je památník připomínající osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945. Základní kámen pomníku Díky, Ameriko! byl položený v roce 1990 u příležitosti návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla a velvyslankyně USA Shirley Templeové – Blackové. Vlastní památník pak byl odhalený v roce 1995. Každý rok se u pomníku konají pietní akce při výročí osvobození, kterých se zúčastňují i váleční veteráni a pamětníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Plzeň

Štítky bezpečnostní kamery, pomník Díky, Ameriko, vandalové, městská policie, porušování vyhlášky, alkohol na veřejnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opilá žena si hrála na schovávanou se strážníky městské policie na nejstřeženějším místě ve městě  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.