Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na problémovou partičku bezdomovců upozornil speciální detektor, který rozezná křik i zvuk tříštění skla

V samotném srdci Plzně se opět v ostrém provozu osvědčily speciální SED detektory, které dokážou rozeznat zvuk střelby, panické výkřiky nebo řinčení skla. Jeden z přístrojů v ulici Bedřicha Smetany upozornil strážníky na podezřelý hluk. Vše měli na svědomí opilí bezdomovci, kteří se navíc vrhli na zaparkované auto.

„Podnětem pro spuštění poplachu byla pokřikující tříčlenná partička bezdomovců narušující veřejný pořádek a poškozující zaparkované vozidlo. Na místo události okamžitě zamířila hlídka poblíž, kterou mezitím na chování skupinky ještě upozornila všímavá kolemjdoucí,“ uvedla mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Strážníci podezřelou skupinu zastihli opodál. Hlídka se taktéž spojila s provozovatelem poškozeného auta a vyzvala všechny přítomné, aby vyčkali do jeho příchodu. Čtyřiatřicetiletému muži z oné partičky se ale čekat nechtělo. „Jelikož neakceptoval výzvu, aby zůstal na místě, strážníci mu zabránili v odchodu nasazením pout,“ popsala mluvčí.

Přivolaní policisté ČR u muže provedli dechovou zkoušku, která vyšla s pozitivním výsledkem 1,42 promile. Z ulice tak muž putoval rovnou na záchytku. „Za neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci bude oznámen správnímu orgánu k projednání. Majitel poškozeného vozidla odmítl věc na místě řešit,“ dodala mluvčí.

Speciální detektorů bude více

Problematická místa ve městě by do budoucna mělo hlídat kolem 30 takových detektorů. „Plzeň teď získala na projekt nasazení SED detektorů dotaci ve výši 550 tisíc korun z ministerstva vnitra,“ uvedl před časem primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). Zařízení o velikosti menší krabičky se primárně rozmísťuje na sloupy podobně jako bezpečnostní kamery v centru města. Jde o exponované lokality s nižším pocitem bezpečí, jednou z nich je například hlavní nádraží. Unikátní detektory reagují v reálném čase na střelbu, tříštění skla a na panický křik. Informace o události pak okamžitě směřuje na bezpečnostní dispečink a následně do akce na označené místo vyráží policie, aby zaznamenaný incident mohla ověřit a případně k události přijmout potřebná opatření.

Plzeň ztrojnásobila náborový příspěvek pro nové strážníky, dostanou 100 000 korun

Plzeňská radnice víc než ztrojnásobila náborový příspěvek pro nové strážníky. Ze současných 30 000 korun se zvýší na 100 000 korun. Naléhavě schází 40 strážníků, ale město by zvládlo jich přijmout i 100. Informoval o tom radní pro bezpečnost Jiří...

 

„Naším cílem je zvýšení pravděpodobnosti dopadení pachatele trestného činu, a tím snížení kriminality pomocí rozšíření použití senzorů Sound Event Detector (SED). Jedná se o nasazení dalších 25 kusů senzorů v lokacích vybraných na základě analýzy provedené Městskou policií Plzeň, Policií ČR a krizovým řízením města,“ informoval radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

První detektor byl v rámci testovacího provozu umístěn v prostoru Cukrovarské ulice, kde je bezpečnostní dispečink. Další tři místa jsou na Americké třídě od památníku dolů směrem ke kruhovému objezdu. Tři detektory stačí na pokrytí celé Americké, která je zejména v noci velmi problematickým místem. V bezpečnostním dispečinku pracují analytici s analytickými softwary. Tam jsou také svedeny detektory a na mapovém podkladu se ví, co ten detektor dělá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky detektory, detektor střelby, panický křik, tříštění skla, Správa informačních technologií města Plzně, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na problémovou partičku bezdomovců upozornil speciální detektor, který rozezná křik i zvuk tříštění skla  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.