Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Speciální pořádková jednotka v Plzeňském kraji funguje jeden měsíc, vypátrala 72 hledaných osob a zachraňuje životy

Téměř tři tisíce lidí zkontrolovali za první měsíc fungování policisté z nově vzniklé speciální pořádkové jednotky v Plzeňském kraji a vypátrali přes sedm desítek osob. Zachránili také muže, který chtěl spáchat sebevraždu. Jednotka funguje od 1. ledna 2023.

„Za měsíc leden policisté z této jednotky zkontrolovali 2 736 osob a 837 vozidel. Velkým přínosem ke zlepšení bezpečnosti v Plzeňském kraji bylo jistě zadržení 13 pachatelů trestných činů a dále také vypátrání 72 hledaných osob. Policisté ze speciální pořádkové jednotky nechyběli ani na šesti lednových utkáních plzeňských hokejistů a fotbalistů, kde dohlíželi na jejich bezproblémový průběh,“ informoval mluvčí policie Ondřej Hodan.

Mezi nejzásadnější úspěchy jednotku v lednu patřila bezesporu záchrana mladého muže, který chtěl skokem ze skály ukončit svůj život. „Policisté muže vypátrali ve špatně přístupném terénu, navázali s ním komunikaci a společně s přivolaným vyjednavačem ho přesvědčili k tomu, aby svůj úmysl se skoncováním života přehodnotil. Společně s hasiči pak muže dostali do bezpečí, kde ho předali do péče záchranářů,“ dodal mluvčí Hodan.

Jak přesně probíhala záchrana mladého muže?

Bylo kolem půl čtvrté odpoledne, když se na obvodní oddělení policie v Plzni dostavil čtyřiadvacetiletý muž. Policistům sdělil, že pohřešuje svého kamaráda a bojí se, že si chce ublížit. Dále popsal, že mu o několik let mladší známý poslal několik zpráv, že jde spáchat sebevraždu.

Okamžitě se rozjela pátrací akce, do které se zapojilo několik policejních hlídek včetně nově zavedené speciální pořádkové jednotky. Terén prohledával také psovod se služebním psem. Všichni procházeli různá místa, kde by se mohl pohřešovaný muž nacházet. Po zhruba hodině pátrání přišla dobrá zpráva. Mladíka se podařilo najít v lese nedaleko Plzně.

„Mladík seděl na okraji skály a odmítal se pohnout s tím, že přemýšlí o sebevraždě, a že jeho život nemá smysl. Hrozilo, že skočí dolů, nebo z důvodu prochladnutí spadne, kdy pod ním bylo asi osm metrů volného prostoru,“ popsala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Na místo se dostavil kriminalista a s mladým mužem začal opatrně mluvit. Po hodinovém rozhovoru se mu ho podařilo uklidnit a přesvědčit, aby počkal na pomoc. „Mezitím se na místo dostavili také hasiči, záchranáři a policejní vyjednavač. Oba policisté poté s mladým mužem pokračovali v rozhovoru, kdy se jim nakonec podařilo ho přesvědčit, aby se nechal zajistit popruhem. Následně ho odvedli na bezpečné místo a předali do péče záchranářům,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policejní pořádková jednotka, záchrana života, pátrání, hledané osoby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Speciální pořádková jednotka v Plzeňském kraji funguje jeden měsíc, vypátrala 72 hledaných osob a zachraňuje životy  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.