Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kriminalisté představí veřejnosti skutečné zločiny, mluvit budou o nejhorších vraždách v posledních let

Brutální zločiny a závažné kauzy, na kterých v poledních letech pracovala plzeňská kriminálka představí dvojice kriminalistů veřejnosti v unikátní sérii "true crime" přednášek. Ty připravila Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci s policií. Mluvit se bude například o vraždících bratrech z Tymákova, o usmrceném novorozenci, o zákeřném útoku kyselinou na tvář i tělo modelky nebo o muži, který vraždil bez motivu. O těchto případech informovala v minulosti také Plzeňská Drbna.

Slavné případy představí veřejnosti kapitánka Michaela Nosková a její kolega kapitán František Müller. „Reagujeme na rostoucí zájem čtenářů o téma skutečných zločinů. Rozhodli jsme se jej uchopit regionálně a největší přidanou hodnotou je jednoznačně účast kriminalistů, kteří − ať už vraždy či další závažnou trestnou činnost − roky vyšetřují. Oba přednášející mají za sebou práci na případech, které otřásly Plzeňskem,“ představil cyklus #plzeňskézločiny vedoucí oddělení PR a marketingu SVK PK Milan Říský.

Během letošního roku se v hlavní budově SVK PK uskuteční celkem devět přednášek, vstup na ně je zdarma a není nutné být registrovaným čtenářem knihovny. Vyjma července a srpna proběhnou vždy jednou za měsíc. „První z nich se již 7. února zaměří na vraha z Tymákova Vojtěcha Hrdličku, o měsíc později vyšetřovatelé představí příběh jeho bratra, rovněž vraha, Jaroslava. Během cyklu dojde také na nechvalně proslulý případ mrtvého novorozeněte, noční běsnění Tomáše Dunky, na rozčtvrcení šéfa Jaroslavem Zlámalem a také na drastický útok kyselinou z roku 2013,“ předeslal téma přednášek Říský.

Přednášky se budou podrobně věnovat konkrétním případům a policisté představí veřejnosti detaily průběhu vyšetřování. „Chceme tímto ojedinělým projektem prezentovat práci našich kriminalistů. Veřejnost při přednáškách nahlédne pod pokličku vyšetřování těch nejzávažnějších zločinů. Současně bychom rádi vyvolali zájem o práci u policie u mladých lidí, kteří by doplnili naše řady. Třeba mezi posluchači najdeme budoucí kriminalisty, kteří by se obdobnými případy mohli v budoucnu zabývat,“ dodal ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plukovník Jaroslav Vild.

Vražedná zbraň z případu Vojtěcha Hrdličky

Kdo jsou bratři z Tymákova?

Během noci z desátého na jedenáctého července 2012 v obci Tymákov na jižním Plzeňsku připravil Vojtěch Hrdlička o život svého otce a nevlastní matku. Vražda manželů Hrdličkových vykazovala takové známky brutality, s jakými se jak policisté, tak znalci z oboru zdravotnictví a odvětví soudního lékařství setkávají v praxi velice zřídka. Otci muž zasadil ostřím sekery velkou silou 16 ran, nevlastní matce sedm. Motivem byl dlouhodobý konflikt Vojtěcha Hrdličky i jeho staršího bratra Jaroslava s rodiči, kteří je prý je celé dětství vystavovali fyzickému i psychickému týrání a ponižování. Za tento čin byl Vojtěch Hrdlička odsouzen na 19 let do vězení. Tato první přednáška ze série plzeňských zločinů se uskuteční 7. února. 

Prakticky rok od spáchání dvojnásobné vraždy bratrem Vojtěchem, zavraždil Jaroslav Hrdlička 14. září 2013 přítele nevlastní sestry, který pro něho představoval soka v lásce. Muže umlátil kladivem a ještě ho pobodal. Příbuzná, do které byl zamilovaný ale jeho city neopětovala. Druhý Hrdlička u soudu vyfasoval trest 14, 5 roku vězení.

Krkavčí matka se zbavila novorozence

Od března roku 2011 funguje v Plzni na Denisově nábřeží babybox sloužící k anonymnímu odložení nechtěných novorozenců. Dne 23. července 2017 do něj byli v rozmezí dvou hodin odloženi hned dva novorozenci. Bohužel první z nich o den později zemřel a za jeho úmrtím stálo hrubé násilí. Plzeňským kriminalistům se doslova mravenčí prací podařilo zjistit matku novorozence a následně ji i usvědčit ze spáchání zločinu vraždy. Těžce zraněného chlapečka tehdy do babyboxu odvezla matka, mladé ženy, která krátce předtím porodila. Miminku způsobila těžké poranění hlavy. Složité bylo prokazování vraždy u soudu, nakonec byla krkavčí matka odsouzena na 17 let do vězení.

Vrah, který neměl motiv

Otřesný je případ bezcitného vraha Tomáše Dunky, který své nic netušící oběti zasadil v sobotu 13. října 2018 celkem 74 bodných a bodnořezných ran, z nichž převážná část směřovala do oblasti hlavy a krku. Jedenasedmdesátiletý senior, který se nacházel ve špatný čas na špatném místě a vrahem se nikdy předtím nepotkal, neměl sebemenší šanci přežít. Tělo oběti vrah následně odtáhl o kus dál, zahrabal listím a hodil na něj svou mikinu. Ještě před tímto činem stihl Dunka napadnout čtyřiapadesátiletou ženu, která byla na procházce se psem. Tu řízl nožem do zadní strany stehna a utekl. Policisté muže zatkli den poté na Rokycansku, kde na sebe upozornil rozbitím okna v zemědělské budově. Před policisty se schovával s golfovou holí v ruce, kterou pak napadl policistku, která jej chtěla zpacifikovat.

Pachatel se před soudem hájil tím, že je schizofrenik, což ale vyloučili znalci. Soud mu uložil trest 22 let vězení. Vrah si ale odpykal pouze dva roky vězení. Ve vězení totiž zemřel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Říský, Richard Beneš, Policie ČR,

Štítky vražda, případ vraždy, přednášky o zločinech, skutečné zločiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté představí veřejnosti skutečné zločiny, mluvit budou o nejhorších vraždách v posledních let  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.