Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Padající socha světce usmrtila činorodého advokáta, který fušoval do řemesla stavebním dělníkům

O kuriózní tragédie nebyla nouze v Plzni ani v dobách dávno minulých. Jeden takový případ se stal v roce 1833. Obětí se tehdy stal ambiciózní advokát Martin Pazourek, jenž kvůli vedlejšímu výdělku neváhal fušovat do řemesla stavebním dělníkům a to ho stálo život. Usmrtila ho totiž padající socha anděla, která se na něj zřítila při bourání staré Říšské brány.

Politováníhodná událost souvisela s barokní přestavbou městského opevnění, kdy byla uzavřena původní Říšská brána, která stávala na konci dnešní Riegrovy ulice. Místo staré brány se postavila Nová brána v dnešní Prešovské ulici. Původně slepá ulice se pak stala velmi významnou komunikací, neboť se po ní jezdilo z města dál na západ. Hned za branou se cesta rozdvojila, zatímco jedna větev mířila k jihu na Klatovy, odkud tehdy také pokračovala silnice na České Budějovice a dál na Vídeň, druhá pak vedla ke Skvrňanům a na Stříbro.

Roku 1833 padlo rozhodnutí o zboření Nové brány. V domě čp. 196 v Prešovské ulici, který sousedil s bránou určenou k demolici bydlel i nesmírně činorodý Advokát Martin Pazourek. Ten vyhledával možnosti výdělku i mimo svůj obor. Proto neváhal a přihlásil se do výběrového řízení na bourání Nové brány. A protože byl Pazourek nejlacinější, vyhrál a získal lukrativní zakázku. Najal dělníky a dal se do práce. Sám na vše dohlížel a hlídal, aby nikde zbytečně netratil.

Článek vznikl ve spolupráci s plzeňským nakladatelstvím Starý most, které nedávno vydalo publikaci nazvanou Plzeňské tajnosti, která přináší málo známá fakta. Čtenáře zavede na procházku po stopách událostí a lidských osudů, které se otiskly do dějin Plzně. 

Na bráně stávala socha svatého Jana Nepomuckého. Advokát chtěl ušetřit za komplikované snášení sochy a dělníkům nařídil, aby ji jednoduše shodili na dlažbu. Ti ale protestovali, neodvážili se zbytečně rozbít sochu populárního svatého. Místo toho se snažili přesvědčit Pazourka, že by se na sochu našel kupec, který by ji rád na vlastní útratu sundal a odvezl. Advokát však nehodlal na nic čekat. Přísně dělníkům nakázal, aby sochu z brány shodili.

Dělníkům nezbylo nic jiného než poslechnout. Když ale socha svatého padala, zavadila o železnou tyč vyčnívající ze zdiva. Nečekaně tak změnila směr a dopadla přímo na nebohého Pazourka. Ten byl na místě mrtvý. Bohabojní lidé v této události viděli zásah „Božím prstem". Popsaná nehoda má reálný základ a píše se o ní i v matrice, kde je uvedeno, že Pazourek tragicky zahynul 25. listopadu 1833 po pádu dřeva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Plzeňské tajnosti, smrt advokáta, padající socha, bourání brány, Starý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padající socha světce usmrtila činorodého advokáta, který fušoval do řemesla stavebním dělníkům  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.