Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pět školáků se i s učitelkou nadýchalo výparů při chemickém experimentu, odvezla je záchranka do nemocnice

, aktualizováno 11. listopadu 2022, 9:45

Výparů, které vznikly při chemickém pokusu se během výuky nadýchali žáci prvního stupně základní školy ve Všerubech na severním Plzeňsku. Záchranáři nakonec do nemocnice transportovali pět dětí a učitelku. Na místě zasahovalo vedle většího množství záchranářů také několik jednotek hasičů, včetně expertů z hasičské laboratoře.

„Dvanáct osob se evakuovalo ještě před naším příjezdem. Po přirozeném odvětrání vnitřních prostor jsme nenaměřili žádné koncentrace nebezpečných látek. Ani Laboratoř Třemošná nenaměřila žádné koncentrace nebezpečných látek,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. „Do plzeňské fakultní nemocnice jsme transportovali na pozorování pět dětí a jednu dospělou osobu. Všichni jsou mimo ohrožení života, byli při vědomí, s projevy nevolnosti, způsobenými pravděpodobně nadýcháním kouře nebo výparů,“ informovala mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Učitelka měla žákům za dodržení bezpečnostních předpisů předvádět chemický experiment s modrou skalicí a lihem. Po dokončení pokusu si někteří žáci začali stěžovat na nevolnost. Okamžitě se proto do školy povolaly všechny složky IZS.

„Laboratoř Třemošná na místě provedla rekonstrukci pokusu. Jedinou potenciálně nebezpečnou látkou, která se může uvolnit je oxid uhelnatý. Nicméně v poměrně malém množství! K takovému efektu může dojít při mnoha jiných chemických pokusech běžně ve školách prováděných. Dle názoru našich chemiků byl pokus proveden učitelkou správně. Konečné slovo bude mít PČR," uvedl později mluvčí hasičů. „Ve věci bude zahájeno trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," dodala mluvčí police Eva Červenková. 

Školku zamořil plyn, který dovnitř vnikl okny. Záchranáři evakuovali 46 osob, pět dětí skončilo v nemocnici

Hasiči a záchranáři evakuovali ve čtvrtek 38 dětí a osm dospělých z objektu mateřské školy v Blatenské ulici v Plzni. Do vnitřních prostor školky vnikl plyn, několik dětí se ho nadýchalo a způsobilo to u nich nevolnost. Jak se později ukázalo,...

Přesně před týden hasiči a záchranáři evakuovali 38 dětí a osm dospělých z objektu mateřské školy v Blatenské ulici v Plzni. Do vnitřních prostor školky vnikl plyn, několik dětí se ho nadýchalo a způsobilo to u nich nevolnost. Jak se později ukázalo, plyn se do školy dostal okny. Unikl z potrubí, které se nachází nedaleko od školky.

Ohodnoť článek

Foto HZSPK

Štítky chemický pokus, chemický experiment, děti se nadýchaly výparů, evakuace žáků, nebezpečná látka, Plzeňský kraj, Všeruby, Třemošná, Fakultní nemocnice Plzeň, nemocnice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět školáků se i s učitelkou nadýchalo výparů při chemickém experimentu, odvezla je záchranka do nemocnice  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.