Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V nemocnicích a u praktiků v Plzeňském kraji je zatím nižší zájem o očkování proti covidu-19

Desítky lidí se telefonicky dotazují v nemocnicích a u praktických lékařů v Plzeňském kraji na možnost očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. Už na ni aktuálně mohou přijít bez předchozí registrace lidé starší 18 let. 

„Několik desítek lidí už zavolalo a ptalo se. Nevíme, jestli přijdou, protože je to zatím bez registrace," řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriela Levorová. Očkovací centrum FN v městské části Bory bude v červenci a v srpnu otevřené vždy od 07:00 do 12:00, v pátek ještě od 13:00 do 15:00. Infolinka je v provozu od středy do pátku od 07:00 do 12:00 a od 12:30 do 15:30.

„Očekáváme rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o podmínkách podávání druhé posilující dávky a podle toho ji začneme v průběhu týdne podávat," řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Akutní nemocnice v Rokycanech, Klatovech, Domažlicích a Stodu evidují dotazy desítek lidí, nejvíce jich volá do Domažlic. Vakcín je na všech místech regionu dostatek.

„Hodně spoléháme na praktické lékaře, kde by to mělo být zcela zásadní. A očkovací místa, která jsme tu měli, tak budou v provozu všechna. Seznam je na webu ÚZIS," řekl ředitel KHS Michal Bartoš. Očkují FN i krajské nemocnice. Podle něj by KHS uvítala zapojení praktických lékařů, kteří se zatím rozbíhají pomalu. „První kroky zájemce o očkování by měly vést k praktikovi, který zná nejlépe jeho zdravotní stav a je schopen to fundovaně posoudit," uvedl. KHS je v kontaktu s regionální pobočkou Sdružení praktických lékařů a k očkování je vyzývá také odbor zdravotnictví krajského úřadu.

Zájem o čtvrtou dávku proti onemocnění covid-19 vyhodnotí KHS až na konci prázdnin. „Spousta lidí tu není a celá řada to odkládá právě na dobu po skončení prázdnin, na začátek školního roku a podobně," uvedl Bartoš. V prvních dnech očekává pár zodpovědných jedinců, kteří se budou cítit ohroženi, možná starší lidé, ale masivní zájem nepředpokládá.

Bartoš jednoznačně doporučil, aby starší lidé šli hned a neodkládali to. „Myslím, že je to na zvážení i u lidí, kteří nemají třetí dávku, tak aby si ji teď nechali dát," konstatoval. Podle zkušeností ředitele, které má ze svého okolí, naočkování lidé covid buď nedostali nebo byl průběh nemoci výrazně mírnější. Prokazování se čtvrtou dávkou zatím teď pro lidi mířící na dovolenou do zahraničí zásadní roli nehraje, ale může se to změnit ve druhé části léta nebo na podzim podle změn pandemické situace v jednotlivých zemích.

V Plzeňském kraji potvrdily testy za uplynulý týden do neděle 535 lidí nakažených koronavirem, což je to je o 92 procent více než v předchozím týdnu. Počty nakažených rostou už několik týdnů v celé ČR. Za nárůstem jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 varianty omikron. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní v kraji 91 nakažených, v celostátním měřítku je dnes incidenční číslo 101. „Reálně si čísla vynásobte třemi nebo čtyřmi, aby byl obraz skutečný. Důvodem je, že to spousta lidí podceňuje a samozřejmě se méně testuje," zdůraznil Bartoš. Celorepublikově se hovoří až o pětinásobku. „V nemocnicích v regionu zatím, zaplaťpánbůh, moc lidí není," řekl Bartoš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky očkování, čtvrtá dávka, covid-19, vakcína proti covidu, nemocnice, Plzeňský kraj, praktický lékař, Fakultní nemocnice Plzeň, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Bory, Domažlice, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnicích a u praktiků v Plzeňském kraji je zatím nižší zájem o očkování proti covidu-19  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.