Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet nových nákaz v Plzeňském kraji začíná pomalu stagnovat, přesto jich jen za včerejšek bylo 1163

Počet odhalených nových nákaz se v Plzeňském kraji během uplynulého týdne zpomalil a začíná pomalu stagnovat. I počet pacientů v nemocnicích se začíná stabilizovat, zatím však výrazně neklesá. Na dnešním jednání krizového štábu to uvedli krajští hygienici. I nadále ovšem zůstávají čísla vysoká, jen za úterý se nákaza prokázala v regionu u 1163 osob. O den dříve jich bylo 681.

Nemocnice v kraji tlak na nové příjmy zvládají, a pokud nedojde ke zhoršení situace a občané nám svojí odpovědností pomohou, pak tuto pátou vlnu v kraji ustojíme,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS). 

Podle ředitele KHS Michala Bartoše se epidemiologická situace zmírňuje. Nárůst nových případů nákazy se pohybuje na úrovni 9-10 procent. V současné době je jich nejvíce v okrese Rokycany. „Setrvale vyšší nárůst případů je ve věkové skupině 55-64 let, a to téměř ve všech okresech. Naopak sledujeme mírný pokles ve věkové skupině 0-14 let,“ upřesnil Bartoš. Jde podle něho o pozitivní dopad plošného testování žáků a studentů. Upřesnil také, že v uplynulém týdnu KHS řešila celkem 151 školských zařízení a počet pozitivních žáků a studentů činil 440.

Krajský hygienik dále informoval členy krizového štábu, že KHS zřídila speciální pohotovostní linku pro školy, která výlučně slouží pro hlášení výskytu nákaz na školách ředitelům a pracovníkům škol. Hejtmanka Ilona Mauritzová tuto iniciativu krajské hygieny přivítala a ocenila. „V tuto chvíli je pro ředitele škol výraznou pomocí a usnadněním jejich práce. Za tuto pomoc KHS bych chtěla panu řediteli KHS poděkovat,“ uvedla doslova.

Armáda má podle informací podle ředitele KHS nasazeny v kraji dva odběrové mobilní týmy, z nichž je jeden k dispozici ve FN Plzeň a druhý v Domažlické nemocnici. Dále armáda vypomáhá v nemocnicích ve Stodě, Domažlicích a v Sušici.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu

Podle informací koordinátora lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jana Beneše je v nemocnicích od posledního víkendu patrná stagnace v počtu nově hospitalizovaných. Proto nemocnice dokáží řešit tlak na nové příjmy. „K dnešnímu dni je v Plzeňském kraji hospitalizováno 312 pacientů s onemocněním covid-19 podle statistiky ISIN, z nichž je 280 v akutní péči. Z toho 53  jich je v intenzivní péči, nejvíce ve  FN Plzeň.  Na UPV je 22 pacientů a 1 na EMCO,“ vyčíslil Jan Beneš. Mulačova nemocnice dnes převezme k hospitalizaci jednoho pacienta z Ústeckého kraje.

Situace v pobytových sociálních službách

V pobytových službách je na území Plzeňského kraje je aktuální situace dobrá. Oproti minulému týdnu došlo k mírnému poklesu jak v počtu nemocných klientů, tak zaměstnanců a nedochází k personálnímu ohrožení zajištění pobytových sociálních služeb. Z celkového počtu 2843 zaměstnanců je 262 na pracovní neschopnosti, OČR nebo v karanténě, tj. pokles o pět zaměstnanců. Pozitivních zaměstnanců je nyní v pobytových zařízeních sociálních služeb 48 a počet pozitivních klientů klesl z 61 na 59.

O výpomoc Armády ČR nově požádal Dům pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně. V současné době v něm mají z 30 klientů 17 covid pozitivních, 13 negativních a z celkem 6 pracovníků 3 covid pozitivní a 1 v jiné pracovní neschopnosti. Péči o klienty jsou přesto schopni zatím zajistit díky velkému nasazení personálu.

Školy a školská zařízení

Školy a školská zařízení prošla v pondělí 29. listopadu povinným testováním a připraveny jsou i na testování 6. prosince 2021. Během dnešního dne bude ve spolupráci s HZS rozvezeno do škol celkem 51 775 kusů testů. Uzavřeno bude na přechodnou dobu od 30. listopadu do 7. prosince pouze jedno školské zařízení, a to ZŠ Heyrovského Plzeň z důvodu  nemoci pedagogických pracovníků.

Očkování a kapacita očkovacích míst

Očkování běží v Plzeňském kraji na plné obrátky. K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 737 283 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 346 812 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 48 217 osob. Jen za měsíc listopad bylo v kraji podáno 70 tisíc dávek. Očkovat se mohou zájemci i v nově otevřeném očkovacím místě bez registrace v bývalém obchodním centru Prior v Plzni, které je připraveno naočkovat až  800 osob denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky Krizový štáb, COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, nemocnice, pacient, Ilona Mauritzová, Jan Beneš, Fakultní nemocnice Plzeň, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nových nákaz v Plzeňském kraji začíná pomalu stagnovat, přesto jich jen za včerejšek bylo 1163  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.