Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V důsledku narůstající epidemie některé nemocnice stěhují očkovací místa mimo své areály

Vzhledem k rychlému zhoršení epidemiologické situace a potřebě oddělit tok běžných pacientů od zájemců o očkování se přesunulo očkovací místo Klatovské nemocnice mimo areál hlavní nemocniční budovy a dokonce i mimo areál nemocnice. Z monobloku v areálu nemocnice se nově přestěhovalo do budovy Polikliniky B pod areálem nemocnice. Podobně to tento týden udělala i Stodská nemocnice. Další očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje pokračují v očkování 1., 2. i 3. dávek.

„Cílem bylo oddělit tok zájemců o očkování od běžných pacientů nemocnice a zároveň zklidnit dopravu v areálu,“ připomíná ředitel nemocnice Jiří Zeithaml s tím, že se opět zvýšil zájem o očkování.

Také v nových prostorách v poliklinice B před starým vjezdem do nemocničního areálu bude možnost očkování bez nutnosti registrace. V listopadu to je vždy v pátek od 9 do 12 hodin. „Z důvodu velkého zájmu o očkování ale doporučujeme všem zájemcům rezervovat si konkrétní čas.  Lidé s rezervací mají jistotu, že nebudou čekat. Příchozím bez rezervace to v tuto chvíli kvůli velké poptávce slíbit nemůžeme," říká hlavní sestra nemocnice Vladislava Veselá. 

Počet aplikovaných dávek vzrostl oproti začátku října až pětinásobně. Důvodem je hlavně přeočkovávání posilujícími třetími dávkami, ale také, byť v menší míře, zvýšený zájem o očkování mezi dosud neočkovanými lidmi.

„Jen pro ilustraci. V prvním říjnovém týdnu bylo v kraji podáno necelých 2600 dávek očkovacích vakcín proti onemocnění covid, z toho na očkovacích místech nemocnic Plzeňského kraje zhruba osm stovek. V uplynulých sedmi dnech ale bylo v kraji podáno už víc než 14 tisíc dávek, z toho v krajských nemocnicích přes pět tisíc,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Třetí dávky se na současné vakcinaci podílejí podle jeho slov více než z poloviny. Menší polovinu tvoří nově očkovaní, tedy zároveň 1. a 2. dávky.

Celkem je v Plzeňském kraji naočkováno alespoň jednou dávkou již 59,1 procent obyvatel, konkrétně 349 tisíc. Z toho třetí posilující dávku má už 25,5 tisíce obyvatel (4,3 procenta) a zatím jednu dávku (ve dvoudávkovém schématu) má z uvedeného množství naočkovaných téměř 12 tisíc lidí.  

V nemocnicích převažují neočkovaní pacienti

V Plzeňském kraji den ode dne narůstá počet případů nákazy covidem-19. V pátek to bylo 650 nakažených a v předchozích dnech 581 a 530 případů. V žebříčku regionů s největším počtem nakažených patří Plzeňskému kraji šesté místo ze 14.   

„Na oddělení COVID JIP ve Fakultní nemocnici Plzeň je aktuálně 22 nemocných. Všichni jsou ve vážném stavu. Z toho je 13 nenaočkovaných. Pacientů mladších 60 let je s nákazou covid - 19 hospitalizováno 24, z toho je 21 nenaočkovaných. Nejmladšímu pacientovi je 15 let,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová s tím, že na plicní ventilaci je 10 osob, které nemohou dýchat bez pomoci přístroje.

Hygienici naposledy aktualizovali počty nakažených v Plzeňském kraji v pátek, kdy uváděli 7912 nakažených, kteří v našem kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (3211), následuje Klatovsko (1056), jižní Plzeňsko (977), severní Plzeňsko (784), Rokycansko (755), Domažlicko (746) a Tachovsko (383).

Ohodnoť článek

Foto ZHKHK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, očkování, Klatovská nemocnice, Fakultní nemocnice, očkovací místa, nemocnice, Plzeňský kraj, pacient, Klatovská nemocnice, a.s., Stodská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V důsledku narůstající epidemie některé nemocnice stěhují očkovací místa mimo své areály  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.