Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Praktickým lékařům v Plzeňském kraji dorazilo jen několik stovek vakcín proti covidu

Za uplynulý týden aplikovali zdravotníci v Plzeňském kraji 20 116 dávek vakcíny proti covid-19. Kompletně oběma dávkami je naočkováno 51 583. Za neděli přibylo v kraji 21 nových případů koronavirové nákazy. Ještě před měsícem jich bylo 375. S menším počtem nakažených se ulevuje nemocnicím, které se pomalu vracejí z covidového do běžného režimu.

„Nejvíce očkovacích látek bylo podáno ve věkové kategorii 70-79 let, a to 53 295. Jedná se o věkově nejrozsáhlejší skupinu klientů určených k očkování. Pokračuje především očkování seniorů a chronicky nemocných," uvedl krajský koordinátor pro očkování Robin Šín.

Nejvíce se používá vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Podle koordinátora pro očkování stále váznou dodávky vakcín pro praktické lékaře.

„Pro praktické lékaře dorazilo pouze několik stovek dávek vakcíny Vaxzevria/AstraZeneca, to samé se týká očkovací látky Janssen. Obě tyto vakcíny jsou nadále považovány za bezpečné a jakékoli riziko vzácných komplikací je mnohem menší než jejich výrazný ochranný přínos," dodal Šín.


Za neděli přibylo 21 případů nákazy koronavirem

V neděli přibylo v Plzeňském kraji 21 nových případů koronaviru, to je méně než polovina sobotního přírůstku a stejně jako minulou neděli. Pandemie dál pomalu slábne. Přesně před měsícem přibylo za den 375 případů, před dvěma měsíci 1286. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 96 525 lidí, což je přes 16,3 procenta všech obyvatel kraje. Na 100 tisíc lidí od loňského jara připadá celkem 16 363 nakažených, což je mezi 14 kraji čtvrté nejvyšší číslo. Přes 15,5 procenta nakažených jsou lidé starší 65 let, v neděli přibylo v této věkové kategorii dalších pět nakažených.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 1929 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 94 063 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (660), následuje Klatovsko (368), severní Plzeňsko (253), Rokycansko (148), jižní Plzeňsko (247), Domažlicko (195), a Tachovsko (130).  


Z okresů je na tom v kraji nejlépe Domažlicko, kde za sedm dní přibylo 63 nakažených na 100 tisíc obyvatel, celkem 39 nakažených. Pod hranicí 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel je ještě Klatovsko a Tachovsko, těsně nad touto hranicí okresy Plzeň-sever, Plzeň-město a Rokycany. Nejvíc nakažených přibylo za uplynulý týden na jižním Plzeňsku - 167 na 100 tisíc obyvatel, což bylo 106 nově zjištěných případů. Dosud v kraji zemřelo 1857 lidí, kteří měli nemoc covid-19, v neděli nezemřel nikdo. Z nemoci se dosud vyléčilo 92 795 lidí.


S menším počtem nakažených se ulevuje nemocnicím, které se pomalu vracejí z covidového do běžného režimu. Podle ministerstva je dnes v kraji volných 501 ze 1485 standardních lůžek, pro covidové pacienty je jich k dispozici 107. Intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací nebo neinvazivní ventilací je k dispozici 37 z celkem 151, pro nemocné s covidem je volných 22 lůžek. Volné jsou tři z pěti přístrojů ECMO na podporu mimotělního oběhu a pro covidové pacienty také 79 z 92 volných přístrojů na vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku. Ve FN Plzeň dnes pečují o 70 covidových pacientů, 27 je na lůžkách intenzivní péče, 15 na umělé plicní ventilaci a dva na přístroji ECMO, Před měsícem leželo ve FN 216 nemocných s koronavirem, 67 na lůžkách intenzivní péče, 39 na umělé plicní podpoře a čtyři na přístroji ECMO.
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky koronavirus, COVID-19, očkování, statistika, Plzeňský kraj, praktický lékař, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica, okres Tachov, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktickým lékařům v Plzeňském kraji dorazilo jen několik stovek vakcín proti covidu  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.