Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Epidemie koronaviru v Plzeňském kraji dál zpomaluje, počty nakažených mírně klesají

Pandemie nadále mírně oslabuje i v Plzeňském kraji. Za neděli odhalily testy 74 nových případů, což je o desetinu méně než před týdnem. Nutné je ovšem zmínit, že o víkendech a svátcích se méně testuje. Nadále pokračují zdravotníci s očkováním, jen za neděli dostalo vakcínu 202 lidí. Situace se lepší i v nemocnicích, kde je stále více volných standardních lůžek pro covidové pacienty, ta intenzivní jsou ale nadále vytížená. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo zhruba 16 procent obyvatel regionu, tedy více než 94 tisíc lidí. Za poslední týden eviduje ministerstvo nejvíce nových případů v nejlidnatějším okrese Plzeň-město, a to 460 nakažených. Větší nárůst nakažených má za posledních sedm dní také Plzeň-jih, kde se v přepočtu na 100 tisíc obyvatel nakazilo 274 lidí. Nejméně potvrzených nákaz evidují hygienici na Tachovsku, kde šlo o 79 potvrzených případů.

V sobotu to byl přesně rok, kdy v našem kraji zemřeli první dva lidé nakažení covidem. Od té doby zemřelo v kraji 1 752 lidí, u nichž testy nákazu potvrdily. Nejvíce úmrtí bylo v březnu, statistiky uvádějí 525 zemřelých, což je 30 procent všech dosavadních úmrtí spojovaných v kraji s nemocí covid-19.

Nemocniční zařízení v Plzeňském kraji několik týdnů patřily k nejvíce zatíženým v celé republice, nyní se situace postupně zlepšuje a pacientů ubývá. Standardních lůžek je nyní k dispozici 567 z 1489, z toho je 133 pro covidové pacienty. Lůžek s umělou plicní ventilací nebo s neinvazivní ventilací je volných 19 ze 155, pro covidové pacienty je volných sedm z nich. K dispozici není žádný z pěti přístrojů ECMO na podporu mimotělního oběhu pro nejvážněji nemocné.

Zdravotníci dosud v kraji naočkovali 64 374 lidí, což je necelých jedenáct procent všech obyvatel kraje. Druhou dávkou je očkováno 34 228 lidí, z toho je 17.895 seniorů nad 70 let věku. Za velikonoční svátky od pátku do neděli zdravotníci naočkovali v kraji 2 350 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pandemie covidu-19, pacient, zdravotnický pracovník, okres Plzeň-jih, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie koronaviru v Plzeňském kraji dál zpomaluje, počty nakažených mírně klesají  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.