Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prvních sedm plzeňských bezdomovců s covidem skončilo v izolaci v karanténním místě

, aktualizováno 18. března 2021, 9:09

Sedm lidí bez domova s pozitivním testem na covid putovalo vůbec poprvé do karanténního místa pro bezdomovce, které vzniklo v objektu bývalé konzervatoře v Plzni na Doubravce. Nakažené koronavirem přivezli strážníci oblečení v ochranných oblecích. V karanténě tam pacienti budou 14 dní. Dohled v uzamčeném areálu i okolí zajistí státní a nepřetržitě pak městská policie. Na chodu zařízení se podílejí neziskové organizace.

Město zařízení ve Školní ulici zprovoznilo ve středu. „V budově je 16 lůžek, a i když by šlo jejich počet zvýšit, tak se zatím s rozšiřováním karanténního místa nepočítá. Pracujeme na dalších prostorách ve městě,“ informoval Martin Zrzavecký (ČSSD), radní pro bezpečnost. Další prostory budou podle Zrzaveckého nutné v tom případě, pokud se začnou plošně testovat bezdomovci v ulicích a lidé v ubytovnách, což město chce. V záloze by mělo mít asi 100 lůžek.

V karanténě jsou lidé, kteří byli pozitivně testovaní v Domově sv. Františka, noclehárně pro bezdomovce, kde byli v izolaci. „Měli jsme gentlemanskou dohodu, že pokud tam budou nejvíce čtyři, tak to zvládnou. Ale vzhledem k tomu, že v úterý přibylo k jednomu dalších pět a ve středu další, tak jsme je převezli do budovy ve Školní ulici,“ informoval radní. Jde o Čechy, ale v karanténě v domově jsou ještě cizinci, jejichž počet neuvedl.

Plzeň chce prosadit, aby vláda nařídila povinné testování v ubytovnách. „Čtyři hodiny jsem v úterý videokonferenčně diskutovali s neziskovými organizacemi, policií, zástupci města a kraje, krajskou hygienou i se zástupci neziskovek z Prahy a Bratislavy,“ konstatoval Zrzavecký. Podle něj se bezdomovci s lidmi na ubytovnách prolínají a mohou si nákazu přenášet. Radní požaduje, aby vláda přijala usnesení o povinném antigenním testování jako u firem, což musí být nařízeno majitelům ubytoven, kteří musí stanovit a garantovat režim.

„Budeme v diskusi pokračovat, musí být nastavená součinnost všech složek. Na povinném testování se shodujeme. Má to svoje přednosti, že odhalíme ohniska, a jsme schopni to nějak v čase vyřešit, ale má to i svoje rizika,“ uvedl Zrzavecký. Podle něj musí být jasné, kdo bude antigenní a hlavně následné PCR testy lidí bez domova a z ubytoven platit. Často jim chybí doklady a nejsou pojištění. Velkým problémem jsou cizinci.

Minulý týden město zjistilo, že soukromou ubytovnu, ve které žijí sociálně slabší občané včetně rodin s dětmi, zasáhla nákaza. „V úterý je testovali podruhé a nedopadlo to tak špatně,“ uvedl Zrzavecký. O podobném případu v jiné ubytovně zatím neví.

V Plzni je 400 ubytovacích zařízení. „Podle cizinecké policie je v nich 5300 lůžek,“ dodal Zrzavecký. Ve městě pracuje 17 500 cizinců, většina žije v bytech. Část lidí bez domova už v minulých dnech testovalo město s neziskovými organizacemi v evakuačním centru v DEPO2015. To zřídilo město operativně v období největších mrazů a zařízení v té době doslova praskalo ve švech.

Proti vzniku karanténního místa pretestovali obyvtelé Doubravky

Proti vzniku karanténního místa pro bezdomovce na Doubravce loni v listopadu protestovali prostřednictvím petice občané obvodu. Na sociálních sítích se v diskusích vyrojila celá řada fám o připravovaném zařízení. Lidé měli strach, že tam vznikne ubytovna nebo azylový dům. Odmítali ho ale i všichni čtyři radní města za ANO. Starosta čtvrtého obvodu je také z hnutí ANO. Vedení města tehdy uvedlo, že nemá k dispozici žádný náhradní objekt, ve kterém by zařízení mohlo vzniknout.

Objekt je zabezpečený tak, aby byli bezdomovci jen uvnitř a aby s nimi místní nepřišli do styku. Na pravidla dohlíží městská i státní policie. Vytvořením tohoto zařízení chce město chránit většinu před menšinou. „Je jistě lepší, když covid pozitivní osoba bez domova bude v karanténě či pod odborným dohledem a bezpečnostním dozorem, než aby svým volným pohybem na území města Plzně šířila nákazu nekontrolovaně dál mezi občany města. Takto budou pod odborným dohledem, stejně tak bude zajištěno i to, aby z objektu neodcházeli předtím, než budou mít karanténu ukončenou,“ konstatoval už dříve radní David Šlouf (ODS). 

„Městský obvod Plzeň 4 byl informován městem Plzní o převozu sedmi covid pozitivních osob bez domova do karanténního místa na Habrmannově náměstí. S ohledem na vlastníka objektu, kterým je město Plzeň, obvod nemá žádnou pravomoc využití budovy ovlivnit. Vedení obvodu přesto požádalo město, aby v maximální možné míře zajistilo bezpečnost obyvatel Doubravky i osob v samotném zařízení. Město přislíbilo posílení hlídek městské policie, zároveň se zaručilo, že nakažené osoby po jejich vyléčení odveze zpět do domova sv. Františka, odkud byly na Doubravku přivezeny. Městský obvod Plzeň 4 vnímá takové záruky za zcela zásadní. Situaci bude i nadále sledovat a bude apelovat na město Plzeň, aby své sliby dodrželo,“ komentoval dnes situaci mluvčí obvodu Jan Švábek

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu / FN Plzeň

Štítky karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, covid, bývalá konzervatoř, rada města, ANO, bezdomovec, COVID-19, Plzeň, ubytovna, Doubravka, Martin Zrzavecký, ANO 2011, ČSSD, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvních sedm plzeňských bezdomovců s covidem skončilo v izolaci v karanténním místě  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.