Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hrozivý rekord, jen za úterý měl Plzeňský kraj denní přírůstek 1538 osob s covidem

Další smutný a velmi alarmující rekord má na svém kontě Plzeňský kraj, kde se za úterý prokázala nákaza koronavirem u 1538 osob. Jde o absolutně nejvyšší denní přírůstek pozitivních testů na covid od začátku celé pandemie. Každý desátý případ, který v úterý testy v ČR potvrdily, byl z Plzeňského kraje. Nemocnice v regionu doslova praskají ve švech.

Podle dnešních informací kraské hygienické stanice, která používá jinou metodiku než ministerstvo zdravotnictví je v regionu aktuálně 10 609 osob s nemocí covid. V Plzni je to 3160 případů, severní Plzeňsko (1593), Klatovsko (1522), Tachovsko (1487), jižní Plzeňko (990), Domažlicko (965) a Rokycansko (892).    

Dosavadní nejvyšší denní přírůstek počtu nově zjištěných pozitivních testů byl minulý pátek, jednalo se o 1184 případů. V regionu se už nakazilo od loňského roku 67 855 lidí, to je zhruba 11,5 procenta všech jeho obyvatel, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví. V úterý zemřelo v kraji dalších šest lidí nakažených koronavirem. Celkem je v kraji spojováno s nákazou 1097 úmrtí.

Aktivních případů v kraji je nejvíc za celou pandemii, celkem 11 143, což představuje velké nároky na nemocnice. Kapacita akutních lůžek je už téměř zaplněná, volných standardních lůžek také ubývá. V nemocnicích je podle ministerstva volných 22 ze 174 lůžek ARO/JIP, žádné ale není pro covidové pacienty, volná jsou pro ně tři ze 64 takzvaně reprofilizovaných intenzivních lůžek. Standardních lůžek je volných 363 z 1257, žádné ale není pro covidové pacienty. Upravených standardních lůžek pro nemocné s koronavirem je k dispozici jen 38 ze 435. K dispozici je poslední z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve.

„Ve fakultní nemocnici je aktuálně 253 covid pozitivních pacientů. Čtyři z nich jsou napojeni na přístroj podporující mimotělní oběh, dalších 31 je na plicní ventilaci. Na lůžkách intenzivní péče se zdravotníci starají o 63 pacientů a na standardních lůžkách je 185 pacientů s koronavirem,“ informovala mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

„Počet pacientů, kteří se léčí v nemocnicích akutní péče Plzeňského kraje z onemocnění covid-19, dosáhl v úterý smutné hranice 200. Na lůžkách intenzivní péče bylo v našich krajských nemocnicích celkem 29 pacientů," informoval již včera mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.  

Nejvíce postiženým okresem v ČR je Tachovsko, kde se za posledních sedm dní nakazilo 1391 lidí na 100 000 obyvatel, absolutně je to 756 nemocných lidí. Na Tachovsku je tak za poslední týden výrazně větší výskyt koronaviru na 100 000 obyvatel než v sousedním okrese Cheb a v okresech Sokolov a Trutnov, které jsou uzavřené.

V kraji se dosud spotřebovalo 289 769 dávek některé se tří dostupných vakcín, z toho 11 940 lidí bylo očkováno dvěma dávkami. Alespoň jednu dávku tak dostalo zatím 17 829 lidí, což jsou tři procenta všech obyvatel kraje. V úterý bylo očkováno 1414 lidí, 1006 z nich dostalo první dávku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Tachov, Krajská hygienická stanice, Plzeň, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozivý rekord, jen za úterý měl Plzeňský kraj denní přírůstek 1538 osob s covidem  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.