Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Už druhý týden po sobě roste v krajských nemocnicích počet pacientů s covidem

Už druhý týden po sobě roste v nemocnicích Plzeňského kraje počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19. Dnes dopoledne jich bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 156, z nichž 16 bylo na lůžkách intenzivní péče. Počet nemocných zdravotníků naštěstí stagnuje. Je jich méně než 40.

O něco lepší situace s kapacitou covid lůžek je ve fakultní nemocnici, kde leží 192 pacientů s covidem. Na lůžkách intenzivní péče je 48 nemocných, z toho je 28 na umělé plicní ventilaci a jeden na podpoře mimotělního oběhu.

Krajské nemocnice provedly v uplynulých sedmi dnech rekordní množství testů. Počet vyšetřených osob na nemoc covid se přiblížil čtyřem tisícům. Přes 1750 z nich provedla Domažlická nemocnice. Roste počet jak antigenních testů pro širokou veřejnost, kde tvoří poptávku především pendleři, tak i počet PCR testů, které indikují lékaři nebo krajská hygienická stanice.

"Jediné číslo, které bychom si přáli, aby rostlo, ale ono bohužel neroste, je počet naočkovaných osob první dávkou. Je jich stále kolem 3200. K tomu, aby se zvyšovalo, bohužel stále není dostatek očkovacích vakcín," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. "Očkování se ale nezastavilo. Všech dva tisíce dávek vakcíny Pfizer, které jsme v uplynulém týdnu obdrželi, spotřebujeme tento týden na očkování druhou dávkou."  

V regionu počty pozitivně testovaných stále neklesají 

V Plzeňském kraji přibylo včera 612 potvrzených případů koronaviru, což bylo dvakrát víc než za celý víkend a o stovku víc než předchozí pondělí. O víkendu se ale testuje méně. Aktuálně je v kraji 6820 aktivních případů, což je nejvíc od vrcholu podzimní vlny pandemie. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Od loňského jara zemřelo v kraji 892 lidí s koronavirem, na únor připadá 72 úmrtí.

Pokračuje očkování proti koronaviru, v pondělí zdravotníci očkovali 1148 lidí, což bylo v kraji dosud nejvíc očkovaných v jednom dni. Až na tři lidi dostali všichni druhou dávku vakcíny firmy Pfizer. Kvůli sníženým dodávkám této vakcíny se v kraji prakticky zastavilo očkování dalších lidí, drtivá většina dodaných vakcín je určena na druhou dávku. V kraji bylo dosud spotřebováno 16 573 dávek, druhou dávku dostalo 3049 lidí.

V kraji je podle ministerstva volných 32 ze 174 intenzivních lůžek JIP/ARO, z toho jsou dvě pro covidové pacienty, ostatní jsou pro další nemocné. Upravených intenzivních lůžek pro pacienty s covidem je volných deset z 56, v pondělí jich bylo volných pět. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 370 z 1257, ale nejsou pro covidové pacienty. K dispozici jsou čtyři z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, pacient, nemocnice, Plzeňský kraj, Pfizer, Domažlická nemocnice, a.s., Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už druhý týden po sobě roste v krajských nemocnicích počet pacientů s covidem  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.