Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počty osob s pozitivním testem na covid-19 v Plzeňském kraji stále stoupají

Jen za pátek přibylo v Česku 13 029 potvrzených případů nemoci covid-19, proti čtvrtku jich bylo zhruba o 1800 méně. V Plzeňském kraji to bylo 645 nových pozitivních testů na covid. O den dříve jich bylo 611. Za uplynulý týden zemřelo v Plzeňském kraji 51 lidí, kteří měli nemoc covid-19, o týden dříve to bylo 43 úmrtí.

S nákazou se teď v zemi potýká 132 725 lidí, což je dosud nejvíce. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 7246 lidí s covidem, asi o dvě stě méně než předchozí den. Ve vážném stavu je 1108 z nich. Do statistiky v pátek zároveň přibylo 88 zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19, v předchozí dny to bylo kolem 150 zemřelých s covidem.

V Plzeňském kraji evidují hygenici k dnešnímu dni 6703 neuzavřených případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich má město Plzeň (2323), následuje Domažlicko (886), severní Plzeňsko (779), Tachovsko (770), jižní Plzeňsko (723), Klatovsko (682) a Rokycansko (540). Podle dnešních údajů Krajské hygienické stanice se v Plzeňském kraji uzdravilo od začátku pandemie 34 904 osob.

S přibývajícím počtem nákaz roste počet hospitalizovaných pacientů a klesá množství volných lůžek. Podle statistiky ministerstva zbývá v kraji volná už jen necelá čtvrtina z celkového počtu lůžek ARO/JIP a necelá třetina standardních lůžek s kyslíkem. Intenzivních lůžek je volných 34 ze 154, standardních lůžek s kyslíkem je zatím volných 395 ze 1278. Zbývají také dvě volná lůžka ze čtyř s přístrojem ECMO na mimotělní okysličování krve pro nejvážněji nemocné pacienty.

Například v největším zdravotnickém zařízení v kraji, Fakultní nemocnici Plzeň, je dnes podle mluvčí Gabriely Levorové 145 pacientů s koronavirem, z toho je 138 na covidových pracovištích. "Na covidových JIP lůžkách leží 38 pacientů, z toho je 19 napojeno na umělou plicní ventilaci a tři na ECMO," uvedla Levorová. V kraji zřizovaných akutních nemocnicích dnes zdravotníci pečují přibližně o 120 pacientů s covidem, z nich je 15 na lůžkách intenzivní péče, doplnil mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Epidemie v Česku v tomto týdnu zesílila, v úterý a ve středu byly denní nárůsty nových případů rekordní, přesáhly 17 000. Následně potvrzených případů mírně ubylo. V současnosti platí v zemi nejpřísnější opatření proti šíření covidu-19 a vzhledem k aktuální situaci vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zatím neuvažuje o jejich zmírnění. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v pátek uvedl, že o tomto víkendu by se ale měla současná opatření projevit na počtech denních případů.

Epidemický index PES je nyní na 87 bodech, v předchozí tři dny jeho hodnota činila 86 bodů. Důvodem nárůstu hodnoty PES bylo zvýšení zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených koronavirem od jednoho pozitivně testovaného, ze čtvrtečních 1,11 na pátečních 1,2.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, index PES, úmrtí, Plzeňský kraj, nemoc, Česko, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Ladislav Dušek, ANO 2011, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty osob s pozitivním testem na covid-19 v Plzeňském kraji stále stoupají  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.