Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Plzeňském kraji zůstává stále PES na pátém stupni se 76 body

Index protiepidemického systému PES je aktuálně nejnižší na Domažlicku a severním Plzeňsku, kde čísla odpovídají 4. stupni pohotovosti, v ostatních okresech se hodnoty stále drží na nejvyšším, tedy pátém stupni. V Plzeňském kraji potvrdily testy v neděli dalších 154 lidí s koronavirovou nákazou, což je o 118 méně než v předchozím dni, o víkendu se ale také méně testuje.

Opatření v Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od minulé neděle, a to minimálně do 10. ledna. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení.

V Plzeňském kraji má nejnižší index PES Domažlicko (69), následuje severní Plzeňsko (71), Klatovsko (76), město Plzeň (80), Tachovsko (81), jižní Plzeňsko (83) a nejvyšší index PES má aktuálně Rokycansko (85).

S očkování má ode dneška pokračovat také Fakultní nemocnici Lochotín, která 30. prosince obdržela jedno plato se 195 ampulemi vakcíny, z každé se dá použít až šest očkovacích dávek. Na Silvestra se nechalo očkovat prvních 15 zdravotníků z covid oddělení. Očkovat se už bude na několika místech v nemocnici v lochotínském i v borském areálu. Do 7. ledna, kdy by měla do kraje přijít další zásilka vakcíny, nemocnice použije všechny dávky, které má nyní k dispozici.

Od 15. ledna se mohou na očkování hlásit lidé nad 80 let, od února všichni

Na očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku. Od 1. února se pak budou moci hlásit všichni obyvatelé Česka. Očkovací termín dostanou podle různých kritérií. Hlavním bude věk, ale také zdravotní stav nebo...

Koronavirus v Česku

Počet mrtvých s covidem překonal 12.000, tisíc úmrtí je za osm dní. Počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst zejména od října. V posledních dnech přírůstky zemřelých mírně klesly, ale předtím to bylo téměř 200 lidí denně a několikrát už byla překročena i hranice dvou stovek mrtvých za den (dosavadní rekord 262 mrtvých je ze 3. listopadu). Loni na jaře přitom trvalo měsíc, než celkový počet mrtvých překročil 200 (hranice sta zemřelých byla překročena za 17 dní od prvního úmrtí). Nyní již, 2. ledna, počet zemřelých s nemocí covid-19 překonal 12.000, dnes ministerstvo zdravotnictví uvádí celkem 12.070 zemřelých.

Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna proti koronaviru. Využije vakcínu, která bude v té době k dispozici. Po dnešním novoročním obědě s prezidentem to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Se Zemanem probrali epidemickou i ekonomickou situaci.

Kolem 50 lidí dnes u domu premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích u Prahy protestovalo proti vládním opatřením proti šíření covidu. Dohlíželo na ně přibližně 15 policistů. Veřejný pořádek narušen nebyl, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

V Praze se dnes konal pokojný protest iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl PES. Kolem 15:00 začalo několik desítek příznivců pokládat světelnou cestu od úřadu vlády, která vedla až na Staroměstské náměstí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Protiepidemický systém České republiky, okres Domažlice, Česko, nemocnice, vakcína, Miloš Zeman, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji zůstává stále PES na pátém stupni se 76 body  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.