Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Česko mělo za neděli 3732 případů osob s pozitivním testem na covid, PES zůstal na 4

Za neděli přibylo v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví 3732 případů covidu-19, zatímco o den dříve jich bylo 3024. V Plzeňském kraji to bylo 158 případů. V sobotu to bylo 178. Index rizika epidemie PES dnes zůstává nejen v Česku, ale i v Plzeňském kraji na 71 bodech ve čtvrtém stupni.

Index PES zůstává druhý den ve čtvrtém stupni. Do něho se dostal v neděli po devíti dnech v nejvyšším, pátém stupni. Opatření přitom pátému stupni odpovídají od neděle, uzavřít se například musela většina obchodů. V pátém stupni je z krajů pouze Moravskoslezský, ostatní jsou ve čtvrtém.

Na Plzeňsku mají nejvyšší hodnotu indexu PES okresy Plzeň město a Rokycany, kde se drží na 76 bodech, tedy na hranici páté stupně. Naopak nejnižší PES má Tachovsko (66).

Zjednodušené reprodukční číslo dnes kleslo na 0,89, při hodnotě pod 1 epidemie zpomaluje. Další tři parametry ovlivňující hodnotu indexu se ale zhoršily, ke zvýšení skóre to ale zatím nevede. Zhoršila se zejména nákaza mezi seniory a počet nových případů za posledních 14 dnů.

Pokud index po poklesu v nižším stupni rizik setrvá sedm dnů, měla by vláda posuzovat případné zmírnění opatření. Toto pravidlo má ale pouze orientační funkci. Údaje z posledních dní navíc nejsou podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích i v následujících dvou volných dnech totiž chodilo výrazně méně lidí než předtím a jsou to podle Duška hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař.

Jedinou cestou, jak se ze současné epidemické situace dostat a ochránit životy lidí, je podle lékařů a politiků očkování. To začalo v Česku v neděli. Lidé mohou pomoci snížit riziko nákazy také tím, že budou nadále dodržovat pravidlo 3R, tedy nošení roušek, dezinfikování rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, index PES, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Plzeňský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ladislav Dušek, Moravskoslezský kraj, Plzeň, Ústav zdravotnických informací

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko mělo za neděli 3732 případů osob s pozitivním testem na covid, PES zůstal na 4  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.