Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Česko se potýká s raketovým nárůstem počtu osob s pozitivním testem na covid

Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst za posledních sedm týdnů a šestý nejvyšší přírůstek od březnového začátku epidemie. V Plzeňském kraji to bylo 680 osob s pozitivním testem na covid, předchozí den přibylo 521 případů. Epidemický index PES zůstal k dnešku i v našem kraji na 81 bodech, stejně jako celá Česká republika.

Sedmý den se tak skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, drží na pátém, nejvyšším stupni pohotovosti. Dál ale roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, které je nyní 1,34. Před týdnem testy potvrdily o zhruba 5700 nakažených méně než tuto středu.

Aktuálně je v Plzeňském kraji 4930 neuzavřených případů osob s pozitivním testem na covid. Nejvíce je jich v Plzni (1511), následuje Domažlicko (770), Tachovsko (697), severní Plzeňsko (618), jižní Plzeňsko (519), Klatovsko (454) a Rokycansko (361).

V nemocnicích bylo den před Štědrým dnem 4836 pacientů s covidem, o 160 méně než předchozí den. Stav 642 z nich lékaři hodnotí jako vážný. Do statistik přibylo dalších 112 úmrtí, celkem už zemřelo v Česku 10 776 lidí nakažených koronavirem.

Od 27. prosince se v Česku kvůli nepříznivému vývoji nemoci zpřísní opatření. Znovu se uzavřou provozovny služeb, prodávat se budou jen základní potřeby. Zákaz nočního vycházení bude už od 21:00, setkávání lidí mimo vlastní domácnost se omezí na dvě osoby. Tato opatření budou platit nejméně do 10. ledna. Kabinet se předtím sejde a vyhodnotí, zda budou dál potřebné. Nejméně do 22. ledna potrvá nouzový stav.

Na nárůstu nových případů se podílí i plošné antigenní testování veřejnosti, které začalo 16. prosince. Od té doby se udělalo asi 158 000 testů, z toho zhruba 9400 bylo pozitivních, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Mezi pozitivně testovanými bylo asi 5200 lidí, kteří neměli žádné příznaky onemocnění. U antigenního testování dosahuje pozitivita pěti procent, u PCR testů, na které chodí spíše lidé se žádankou od lékaře nebo s pozitivním antigenním testem, to dosud bylo asi 30 procent.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Česko, Plzeňský kraj, nemoc, Protiepidemický systém České republiky, Štědrý den, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Plzeň, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se potýká s raketovým nárůstem počtu osob s pozitivním testem na covid  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.