Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

PES v Plzeňském kraji vyšplhal na 81 bodů, za pondělí přibylo 501 nových osob s pozitivním testem na covid

Index rizika v protiepidemickém systému PES je v Česku i v Plzeňském kraji pátý den na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Skóre PES je aktuálně v našem kraji na 81 bodech ze 100. Více už má jen Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Česko se drží na 76 bodech ze sta.

Aktuálně je v Plzeňském kraji 4088 neuzavřených případů osob s pozitivním testem na covid. Nejvíce je jich v Plzni (1202), následuje Domažlicko (704), Tachovsko (634), severní Plzeňsko (512), jižní Plzeňsko (422) a Rokycansko (234).

Za pondělí přibylo v Plzeňském kraji 501 osob s nově prokázaným pozitivním testem na COVID‑19, což je rekordně nejvyšší hodnota za posledních 14 dní. Pro lepší představu, v celém Plzeňském kraji je přesně 501 obcí a měst. Znamená to tedy, že za včerejšek by tak v každé obci na území kraje byl jeden nový případ.

Například minulý čtvrtek a pátek se počet nových pozitivně testovaných osob pohyboval kolem 450. Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku v posledních týdnech zrychluje. Nakažených koronavirem přibylo v pondělí 7860, což je zhruba o 2700 více než před týdnem.

Pokud se index rizika drží v horším stupni aspoň tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva zdravotnictví důvodem k zavedení přísnějších opatření proti covidu-19. Zpřísnění opatření vláda projedná ve středu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí řekl, že pokud s ohledem na vývoj epidemie navrhne zpřísnění, opatření by se změnila s účinností od pátku 25. prosince.

Podle původního plánu opatření by měly být v pátém stupni uzavřeny i obchody s výjimkou prodeje základních potřeb a provozovny služeb, které zatím vláda nechávala oproti plánu opatření otevřené. Podle Blatného se už ale v pátém stupni s výjimkami z opatření nepočítá.

V pondělí mírně vzrostl počet lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnicích. Z nedělních 4519 se dostal na 4728 hospitalizovaných. Ve vážném stavu je 602 pacientů. Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno celkem přes 635 000 případů nákazy. Zemřelo 10 562 nakažených. V poslední době se pohybují denní nárůsty úmrtí kolem stovky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Moravskoslezský kraj, Karlovarský kraj, Jan Blatný, pandemie covidu-19, Plzeň, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PES v Plzeňském kraji vyšplhal na 81 bodů, za pondělí přibylo 501 nových osob s pozitivním testem na covid  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.