Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Počty osob s pozitivním testem na covid-19 v Česku opět stoupají, lidé se nemoci méně bojí

Za včerejší den přibylo v Česku 4239 prokázaných případů covidu-19, což je opět více než před týdnem. Nakažených bylo o 666 víc než předchozí pondělí. Počet zemřelých od březnového začátku epidemie přesáhl 9000. Stoupl také podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů a počet hospitalizovaných.

Index protiepidemického systému PES je k dnešku znovu na 64 bodech. Třetí den je tak nad hranicí čtvrtého stupně pohotovosti. V Česku ale dál platí třetí stupeň a ministerstvo zatím přechod na vyšší stupeň nechystá.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) vyzval učitele, aby využili možnosti antigenního testování na koronavirus. Vzhledem ke zhoršujícímu se vývoji epidemie podle něj hrozí, že se opatření proti nákaze opět zpřísní. Čím víc lidí se zapojí do testování, tím větší vliv to bude mít na zlepšení vývoje. Dosavadní zájem o testování ze strany pedagogů nechtěl hodnotit. Připomněl, že učitelé se mohou nechat zdarma otestovat. Plaga to dnes řekl na tiskové konferenci na ministerstvu školství.

Vláda bude o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 po středečním projednání ve Sněmovně rozhodovat na mimořádném zasedání ve čtvrtek ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak počítá s účastí na jednání Senátu o návrhu na zrušení superhrubé mzdy, možná to posune jeho odlet na summit EU v Bruselu.

Všechny opoziční strany dostaly nabídku, aby nominovaly po jednom zástupci do Ústředního krizového štábu (ÚKŠ), sdělil šéf štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). O nabídce směřované opozici informoval na twitteru předseda lidovců Marian Jurečka. Kritizoval v té souvislosti, že premiér Andrej Babiš (ANO) dosud jejich zapojení do štábu odmítal.

Obavy lidí z nemoci covid-19 mírně klesají. V listopadu je mělo 66 procent lidí, zatímco v říjnu se obávalo 71 procent lidí. Vyplývá to z listopadového výzkumu agentury Ipsos těsně před přechodem Česka na mírnější stupeň opatření. Lidé podle výsledků průzkumu dodržují protiepidemická opatření méně než na jaře, ale více než na začátku října. Proti říjnu omezili setkávání se známými, více jich nosí roušku a pracuje z domova, polevili ale v pravidelném mytí rukou.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Česko, epidemie, ANO 2011, Robert Plaga, Andrej Babiš, Ústřední krizový štáb, Evropská unie, Protiepidemický systém České republiky, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty osob s pozitivním testem na covid-19 v Česku opět stoupají, lidé se nemoci méně bojí  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.