Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odpoledne zázračně poklesl počet nemocných s koronavirem oproti údajům z rána

Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 8000 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem. Na dnešek připadá zatím 11 případů. Vyplývá to z dat, která mimořádně ve 13:30 aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Oproti údaji z dnešního rána úřad navýšil počet úmrtí o 36 na 8003. Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo na 57 bodech.

Mimořádnou aktualizaci statistických údajů zdůvodnilo ministerstvo neúplným nočním exportem dat ze zdrojové databáze. Nové údaje se výrazně liší také počtem vyléčených, který stoupl na 437 385, zatímco ráno jich bylo o 12 359 méně. V důsledku toho se změnil i údaj o počtu aktuálně nemocných, kterých je 71 516 namísto téměř 83 000 ráno.

Novým koronavirem v Česku se dosud prokazatelně nakazilo skoro 517 000 lidí. V pátek přibylo 4459 nových případů, o 1349 méně než ve stejný den předchozího týdne. Za dnešek zatím ministerstvo eviduje 920 potvrzených případů. Počty nových případů covidu-19 klesají nyní pomaleji než v minulých dvou týdnech.

Většina nakažených má mírný průběh onemocnění. Podle posledních údajů ministerstva je s koronavirem hospitalizováno 5048 lidí, tedy sedm procent aktuálně nemocných. Stav 743 pacientů lékaři hodnotí jako těžký. Počet hospitalizací je oproti začátku listopadu nižší o více než 2400. Od pondělí tohoto týdne klesl o 450 případů.

V listopadu zatím zemřelo v Česku 4463 lidí s covidem, v průměru 159 denně. V sedmi listopadových dnech přesáhl nárůst 200 případů. Maximem za celou dobu od vypuknutí infekce bylo 257 mrtvých 3. listopadu. Za jediný den tehdy zemřelo o devět lidí více než za celé září. Za říjen evidovali zdravotničtí statistici 2865 úmrtí, tedy zhruba o třetinu méně, než je dosavadní listopadová bilance.

Vývoj epidemie hodnotí systém PES. Jeho aktuální skóre je 57 bodů ze sta možných a na této úrovní se drží šestý den v řadě. Odpovídá to prostřednímu z pěti stupňů epidemické pohotovosti. Aktuálně má Česko od pondělí vládou nařízená opatření podle čtvrtého, tedy druhého nejvyššího stupně rizika. O případném dalším rozvolňování, které by se týkalo například otevření obchodů či restaurací, budou ministři mimořádně jednat v neděli.

Česko patří podle počtu mrtvých s covidem-19 na 100 000 obyvatel mezi nejvíce postižené země EU. V současnosti jsou na tom z tohoto pohledu jen čtyři země EU hůře, jedná se o Belgii, Španělsko, Itálii a Francii. Do začátku října přitom ČR patřila mezi nejméně postižené země EU. V dubnu bylo Česko ve srovnání v unii osmou nejméně postiženou zemí, v květnu desátou, v červenci opět osmou a v září šestou. V celosvětovém pohledu je na tom podle počtu mrtvých s covidem-19 na 100 000 obyvatel hůře 17 zemí. V počtu případů covidu-19 na 100 000 obyvatel je v EU třetí za Lucemburskem a Belgií, celosvětově je ČR šestá.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky úmrtí, koronavirus, počet nakažených, COVID-19, Česko, Evropská unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Belgie, Itálie, Francie, Španělsko, Lucembursko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpoledne zázračně poklesl počet nemocných s koronavirem oproti údajům z rána  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.