Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za poslední týden přibylo v Plzeňském kraji 1 688 nakažených s COVID-19

I když se situace v kraji v souvislosti s nákazou koronavirem zlepšuje, stále je ale vysoké procento záchytu pozitivních testů. Za poslední tři dny mělo 23 procent testovaných osob pozitivní test. Za poslední týden přibylo v Plzeňském kraji 1 688 nakažených s COVID-19. Zaznělo to na dnešním jednání krizového štábu.

„Nejvíce nemocných je v okrese Plzeň-město, ale při přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nejpostiženější Tachovsko. Zlepšil se podíl nakažených osob v kategorii 65+, který nyní činí 17,2 procenta. Před týdnem to bylo 23 procent. V Plzeňském kraji přibývá denně přibližně 250 nových případů nákazy a přesto, že klesají počty testovaných osob, podíl potvrzených pozitivit, je stále vysoký a činí 23 procent,“ shrnul aktuální situaci v regionu epidemiolog Petr Pazdiora.  

Podle informací z fakultní nemocnice je v Plzni v současné době hospitalizováno 293 osob s koronavirem. Z toho na JIP leží 58 pacientů. Nadále je patrný pokles pacientů ve standardní péči, úbytek pacientů v intenzivní péči je očekáván tento týden.

Pracovníci armády v současnosti vypomáhají v Domažlické a Rokycanské nemocnici, během tohoto týdne začnou pracovat také v nemocnici ve Stodu a v Sušici. Celkem je v kraji nasazeno 31 armádních zdravotníků.

Ve většině sociálních zařízení už proběhla druhá vlna testování. Počet nakažených mezi klienty a zaměstnanci nebyl vysoký, pouze v řádu jednotek. „Testování klientů by mělo být ukončeno 3. 12. 2020, zaměstnanci budou testováni do 12. 12. 2020. Provoz v zařízeních sociálních pobytových služeb je pokrytý i díky práci studentů. S ohledem na to, že by studenti měli již nastoupit zpět do školy, bylo s některými dohodnuto, že na výpomoc v zařízeních zůstanou,“ uvedla mluvčí kraje Alena Marešová.

Určené školy pro děti zaměstnanců vybraných profesí nyní navštěvuje 99 dětí. Tyto školy ukončí svůj provoz 30. 11. 2020, když už je umožněna školní docházka. Ředitelé zdravotnických škol už také jednají s nemocnicemi, kde pracují jejich žáci, o možnosti pokračování práce v nemocnici a skloubení se studiem. Jedná se o maturitní ročníky nebo poslední ročníky vyšších odborných škol.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krizový štáb, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Petr Pazdiora, okres Tachov, Rokycanská nemocnice, a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo v Plzeňském kraji 1 688 nakažených s COVID-19  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.