Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Druhý nejvyšší počet nově nemocných za den zaznamenal v sobotu Plzeňský kraj

Bohužel i o víkendu pokračoval v Plzeňském kraji nárůst nových případů onemocnění koronavirem, testy prokázaly v sobotu 702 nákaz. Jde o dosavadní druhý nejvyšší denní přírůstek. Rekord, 839 nakažených, byl v pátek.

Od začátku pandemie se prokázala nákaza v regionu u 9734 lidí, 59 z nich zemřelo, z toho 16 za poslední týden. Aktuálně je v kraji 6057 nemocných a 3618 vyléčených. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1650 potvrzených nákaz, což řadí Plzeňský kraj mezi ostatními regiony už druhý den na čtvrté místo.

V plzeňské fakultní nemocnici dnes leží na specializovaných covidových pracovištích 109 lidí, z toho devět je na lůžkách JIP. Pět nemocných má zavedenou umělou plicní ventilaci.

Krajská hygienická stanice, která používá jinou metodiku, má na svých stránkách jen data za pátek, tedy 8334 dosud zjištěných nákaz, 41 úmrtí, 2099 uzdravených a 6194 zatím neuzavřených případů. Nejvíc aktuálně nemocných je podle hygieniků v okrese Plzeň-město.

Plzeň má podle pátečních informací krajských hygieniků 2305 nemocných, severní Plzeňsko 1290, jižní Plzeňsko 934, Klatovsko 641, Domažlicko 366, Tachovsko 331 a Rokycansko 327. Reálná čísla budou ale mnohem vyšší, protože chybí nárůst případů za víkend.   

Ovšem okresem, který má celostátně nejvyšší přepočtenou nemocnost, je Plzeň-sever, kde žije kolem 80 tisíc obyvatel. Nyní tam je podle ministerstva v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 721 nakažených koronavirem, stejně jako na Zlínsku. Podle ředitele krajské hygieny Přemysla Tomašuka není na severu Plzeňska žádné konkrétní místo, odkud by se nákaza šířila. Komunitně se šíří na území celého okresu. V absolutních číslech není nemocnost moc velká. Podle pátečních čísel hygieniků je teď na severním Plzeňsku 1290 nemocných, šest lidí v okrese zemřelo, z toho pět za poslední týden.

Počty případů nemoci covid-19 v tuzemsku v tomto týdnu třikrát překonaly rekord a podle údajů deníku The New York Times je Česká republika podle počtu případů nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden na druhém místě ve světě. Stejně tomu tak bylo i před týdnem.

Hůře než Česká republika je na tom jen Andorra, malé knížectví mezi Francií a Španělskem s asi 77 tisíci obyvateli a s rozlohou přibližně jako Praha. V závěsu za ČR pak následují Belgie a Nizozemsko.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, nemocnice, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, Fakultní nemocnice Plzeň, Francie, Španělsko, Belgie, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý nejvyšší počet nově nemocných za den zaznamenal v sobotu Plzeňský kraj  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.