Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nákaza se nejrychleji z celé České republiky šíří na severním Plzeňsku

, aktualizováno 16. října 2020, 10:40

Nejrychleji z celé republiky se aktuálně koronavirová nákaza nadále šíří v okrese Plzeň-sever, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přibližně 610 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Uherskohradišťsko s 607 případy, Příbramsko s 545 a Liberecko s 533 případy na 100 tisíc obyvatel za týden.

Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 9721 lidí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku infekce. Dosavadní maximum ze středy bylo o 177 případů nižší. Aktuálně nemocných je 84 430, stav 2920 z nich vyžaduje hospitalizaci. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Více než dvě pětiny z celkového počtu nakažených se už uzdravily. Naopak 1230 lidí s koronavirem zemřelo, z toho 559 od začátku měsíce a 24 ve čtvrtek. V nemocnicích leží podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 2920 lidí s covidem-19. Stav 543 pacientů lékaři hodnotí jako těžký. Oproti začátku října se počet hospitalizací zvýšil o téměř 1900 případů.

Krajská hygiena v Plzeňském kraji evidovala ve čtvrtek 1628 nemocných v Plzni, 952 na severním Plzeňsku a 723 na jižním Plzeňsku. Na Klatovsku bylo 443 nemocných, na Domažlicku 266, na Tachovsku 237 a na Rokycansku 217 případů nákazy.

Kvůli stále se zvyšujícímu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem i nakažených zdravotníků se stát snaží zajistit záložní lůžka mimo nemocnice. Armáda má začít o víkendu budovat na výstavišti v pražských Letňanech polní nemocnici s kapacitou až 500 lůžek, další prostory by měly vznikat i jinde. Pomoc nabízejí Česku i ostatní země, připraveno pomoci Česku je například sousední Bavorsko, která je ochotno přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

Nakažení novým typem koronaviru budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit. Prymula to dnes řekl na tiskové konferenci. Na konci měsíce by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška v optimističtějším scénáři mohlo potřebovat nemocniční péči 5000 lidí a v horším scénáři až 1000 intenzivní péči.

"Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200.000 až 250.000 lidí," uvedl Dušek. Reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, z víkendových 1,5 mírně kleslo na 1,4.

"Pozorujeme už i nárůst nakažených ve zranitelných skupinách, roste počet pozitivně diagnostikovaných seniorů," doplnil Dušek. V říjnu se podle něj nakazilo 9500 lidí starších 65 let a přes 4000 lidí nad 75 let. V nemocnicích končí častěji než mladší nakažení. Přes 2000 nakažených je v domovech pro seniory, nákaza je ve 115 z nich.

V celém Česku platí od středy zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

V souvislosti s šířením koronaviru se v září o své zdraví obávaly téměř tři pětiny českých občanů, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř tři čtvrtiny lidí se obávají i o zdraví svých blízkých.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, nemocnice, Česko, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Liberecký kraj, okres Uherské Hradiště, okres Plzeň-sever, okres Příbram, Ladislav Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza se nejrychleji z celé České republiky šíří na severním Plzeňsku  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.