Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Severní Plzeňsko se potýká s rekordním počtem nakažených, jde o druhou nejhorší lokalitu v zemi

, aktualizováno 15. října 2020, 16:30

Další denní rekordní přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem měl ve středu Plzeňský kraj. Včera přibylo 555 nemocných, jeden člověk v souvislosti s onemocněním covid zemřel. Zatímco počty nově nakažených lidí rostou v posledních týdnech každý den po stovkách, vyléčených lidí denně přibude jen několik, nanejvýš desítky. Vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Nejvíce nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibývá na severním Plzeňsku, kde připadá za posledních sedm dnů 539 nakažených na 100 tisíc obyvatel, to je po Uherskohradišťsku druhé nejvyšší číslo v republice.

V kraji je aktuálně 4261 nemocných a 3212 vyléčených lidí. Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 7526 lidí. Zemřelo 53 lidí nakažených koronavirem, z toho 22 během uplynulých sedmi dnů. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji od začátku pandemie 1276 nakažených.

Podle Krajské hygienické stanice v Plzni, která používá jinou metodiku, se dosud v kraji, kde žije zhruba 590 tisíc obyvatel od jara nakazilo 6611 lidí, 41 jich zemřelo a aktuálně je nemocných 4466 lidí.

Nejvíc nakažených má od jara nejlidnatější okres Plzeň-město, a to 2525, z toho 1628 případů je aktuálních. Na severním Plzeňsku se podle hygieniků nakazilo dosud 1140 lidí, aktuálně je tam 952 nemocných. Od pondělí přibylo na severním Plzeňsku 108 nových případů a tři úmrtí.

"Ve FN Plzeň je k dnešnímu dni hospitalizováno celkem 84 pacientů, což je v celoročním období pandemie nejvyšší počet. Fakultní nemocnice poskytuje péči nejvyšší kvality všem pacientům a dělá maximum pro to, aby pandemické období zvládla. Děkujeme všem zaměstnancům za jejich pracovní nasazení a za jejich vstřícnost, kterou projevili  v době uzavření škol. Své rodinné poměry  vyřešili tak, aby napomohli  dobrému chodu celé  nemocnice," uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Nemocnice přijala tento týden některá zásadní opatření, utlumila plánovanou operativu, onkologická operativa a léčba akutních stavů běží ve standardním režimu. V covidovém pavilonu se otevřel urgentní covid příjem, který bude pracovat v režimu 24/7. "Pro covidové pacienty zprovozňujeme další speciální  oddělení v covidovém pavilonu ve FN Bory, Infekční klinika otevírá také další své oddělení pro covid pacienty," řekla mluvčí.  

Současná kapacita covid JIP lůžek (27)  je podle slov mluvčí dostačující, v případě potřeby má nemocnice personální i prostorové kapacity pro rozšíření. "Počet plicních ventilátorů je dostatečný, máme jich 90 a v brzké době obdržíme od Ministerstva zdravotnictví dalších 10 kusů. Počet lůžek napojených na kyslíkovou terapii je 807. Zprovoznili jsme také krizovou  psychologickou linku pro naše zaměstnance. Od pondělí 19.10. otevíráme malé školní skupiny pro děti našich zaměstnanců," dodala mluvčí Gabriela Levorová. 

V bývalé vojenské nemocnici v borském areálu plzeňská fakultní nemocnice otevřela nový urgentní příjem. Denně specializované pracoviště s nepřetržitým provozem ošetří až stovky pacientů s plicními či jinými interními obtížemi nebo s podezřením na nemoc covid-19. Nové pracoviště má zajistit příjem a ambulantní péči zejména lidem s náhle vzniklými závažnými zdravotními problémy. Na místě jsou dostupné základní diagnostické technologie, mobilní rentgen či sonograf. K CT vyšetření budou pacienti převáženi do vedlejšího pavilonu podzemní spojovací chodbou.

"Prostory jsme členili na takzvanou čistou část a na trakt pro pacienty s podezřením na covidovou nákazu. V čisté části budou dvě ambulance, v covidové budou ambulance čtyři," uvedla vedoucí lékařka Jitka Mlíková Seidlerová. V jedné směně bude pracovat pět lékařů, minimálně deset sester a další personál.

Při vstupu do příjmu povede pracovník s pacientem rozhovor, změří mu teplotu, dechovou frekvenci a tlak, a nasměruje ho pak do čisté, nebo covidové části do příslušné ambulance. Při méně závažných stavech zamíří pacient po nezbytných vyšetřeních a po ošetření do domácího ošetřování a péče jeho praktika nebo ambulantního specialisty. K péči o lidi, u kterých je třeba delší doba pro rozhodnutí o případné hospitalizaci, či o propuštění, jsou připravena lůžka. 

Urgentní interní příjem je v interním pavilonu 54 někdejší vojenské nemocnice společně se dvěma covidovými pracovišti s kapacitou 50 standardních lůžek. Pro případné zvýšení kapacity se připravuje otevření třetí covidové stanice v tomto pavilonu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Krajská hygienická stanice, okres Uherské Hradiště, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severní Plzeňsko se potýká s rekordním počtem nakažených, jde o druhou nejhorší lokalitu v zemi  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.