Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňskému kraji patří páté místo v žebříčku regionů s největším počtem nakažených

Testy prokázaly v sobotu 263 nových nákaz koronavirem v Plzeňském kraji. Dosavadní denní rekord padl v pátek, když v kraji přibylo rekordních 362 prokázaných nákaz. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Aktuálně je v kraji 2983 nemocných a 2904 vyléčených. Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 1005 potvrzených nákaz, což řadí Plzeňský kraj mezi ostatními regiony na páté místo.

Na území České republiky přibylo v sobotu 4636 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o skoro čtyři tisíce nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale o nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se méně testuje, a celkově pátý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie. Dnes přibylo 541 případů. V nemocnicích bylo 2106 pacientů s covidem. Celkový počet úmrtí se zvýšil na 982, celkem bylo 114.547 případů.

Nejvíce nakažených, celkem 1651, připadá na Plzeň, kde jich za sobotu přibylo 47. Nejméně, 151, naopak na Tachovsku, kde se v sobotu zvýšil počet o tři. Ze 44 úmrtí je 11 evidováno na jihu Plzeňska a po osmi v Plzni a na Domažlicku. Na covid-19 zatím nezemřel nikdo na Rokycansku. Nejvíce nakažených v kraji, kolem 20 procent, je ve věkové kategorii od 45 do 54 let. O něco méně pak ve věku 35 až 44 let.

Krajská hygienická stanice v Plzni, která používá jinou metodiku, uvádí na svých webových stránkách aktuálně 4958 prokázaných nákaz, 33 úmrtí, 1880 uzdravených a 3045 zatím neuzavřených případů. Jde ale o data zveřejněná už v pátek 9. října.

Nejvíc aktuálně nemocných je podle hygieniků v okrese Plzeň-město, a to 1130. Od začátku pandemie se v krajském městě prokázala nákaza u 1890 lidí. Nejméně nákaz bylo podle hygienické stanice zjištěno od jara na Tachovsku, kde bylo zatím potvrzeno 188 nákaz.

V plzeňské fakultní nemocnici pečovali v pátek zdravotníci o 65 pacientů s nemoci covid-19, z toho 18 leželo na jednotkách intenzivní péče, šest nemocných jich bylo napojeno na umělou plicní ventilaci.

Nová opatření proti šíření koronaviru nového typu budou platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí. V pravidelném nedělním vystoupení na svém facebooku to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhy chce předtím probrat na Bezpečnostní radě státu, s opozicí a tripartitou. Občany znovu vyzval k dodržování přijatých opatření a semknutí se, jak tomu bylo při jarní vlně epidemie koronaviru.

Vláda neplánuje kvůli šíření nákazy koronavirem tak rozsáhlé ekonomické restrikce jako na jaře, obchody, restaurace a další služby by měly zůstat i přes další zpřísnění opatření otevřené. V dnešní Partii televize Prima to uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček, v pořadu České televize to pak potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO). Omezit by se podle jejich vyjádření naopak mělo, a to drakonicky, další shromažďování lidí a sociální kontakty. O situaci dnes jednali členové vlády, připravují další návrhy opatření. Nová opatření budou podle Schillerové vyhlášena maximálně do dvou dnů. Vláda o nich bude jednat i v pondělí na Bezpečnostní radě státu.

Prezident Miloš Zeman by důsledně pokutoval lidi, kteří nenosí roušky. Udělil by jim pokutu 2000 až 3000 korun. Řekl to dnes serveru Blesk.cz. Prezident zopakoval, že si Česká republika nemůže dovolit další uzavření ekonomiky. Je proto proti tzv. lockdownu, který by ekonomiku ohrozil. Zeman očekává, že zavedená opatření v podobě omezení volnočasových aktivit se ze 14 dnů protáhnou minimálně na měsíc.

Po sobotní výzvě premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídly firmy více než 300 dalších zaměstnanců call center na pomoc hygienikům s trasováním kontaktů nakažených koronavirem. Počty zvýšily firmy, které jsou do trasování už zapojeny, přihlásily se i nové. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, Česko, Plzeň, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňskému kraji patří páté místo v žebříčku regionů s největším počtem nakažených  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.