Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Rodinná tragédie ho přivedla k účasti v MasterChefovi. Byl to pro mě restart, říká Petr Smazal alias Mad BBQ

Do širšího povědomí se vousatý Plzeňan se zálibou v kloboucích dostal díky populární soutěži MasterChef, kde se probojoval do finálové šestnáctky. Jeho účast ale doprovázela smutná skutečnost, že před zahájením soutěže pochoval svého novorozeného syna. Překonat těžké období se mu podařilo díky vaření a zejména skrze latinskoamerickou kuchyni, které naprosto propadl. Ve Veleslavínově ulici si před necelými dvěma měsíci otevřel bistro, kde se může každý přesvědčit o jeho kulinářských dovednostech.


Petr Smazal se narodil v Plané u Mariánských Lázní, dnes žije v Plzni. Je ženatý a v dubnu loňského roku se mu narodil syn Nataniel. Kromě provozu bistra také zveřejňuje své recepty prostřednictvím vtipných videí na YouTube.

„Latinskou Ameriku sleduji od té doby, co nám zemřel syn. Narodil se předčasně. Začali jsme slavit mexický svátek mrtvých Los Muertos, protože se nám líbí, že oni k té smrti přistupují jinak a oslavují ji jako další cestu, kdežto my tady truchlíme a oplakáváme. Pak jsem začal sledovat argentinského kuchaře Francise Mallmanna, který vše připravuje na ohni, má michelinské restaurace a jezdí za ním lidé z celého světa. Od toho se to všechno odpíchlo,“ začíná své vyprávění třiatřicetiletý Plzeňan Petr Smazal.

Do bistra, které najdete ve Veleslavínově ulici v Plzni, přichází okolo sedmé hodiny ráno. Předtím nakoupí potřebné suroviny a vrhne se do vaření, se kterým mu pomáhá jeho kamarád František Šimánek. „Ta kuchyně je té naší docela blízká. Maso hodně dusí a mají rádi omáčky, takže to není až tak vzdálené. Servírování je samozřejmě jiné, knedlíky tam opravdu nemají,“ popisuje se smíchem. Druhým dechem dodává, že lidé u nás častokrát neví, jak se pokrm správně jí a k tacos si vezmou klasický příbor.

„Je to všechno o zvyku. Mexické restaurace tady v Plzni máme, ale tam si člověk sedne. Tady je to jiné a lidi jedí vestoje. Otevírali jsme v půlce prosince a zájem jde pořád nahoru. Dělali jsme například video na YouTube, kde jsme vařili polévku Habanero a byl z toho nejprodávanější artikl týdně. Nemůžeme si stěžovat,“ konstatuje.

Přesto přiznává, že startovací pozici nemají zrovna dobrou, neboť jim před časem zkrachovala masna na Doubravce. „Máme dluhy a bude asi dlouho trvat, než ty peníze zase uvidíme. Rozhodně ale nechceme sedět doma a litovat se. Makáme,“ říká odhodlaně.

„Člověk musí být i kreativní.“

Mexická kuchyně vychází z tamních lokálních surovin, které se sice v Česku dají sehnat, ale mnohdy jsou pro malé bistro příliš drahé. Na řadu tak někdy přichází trocha improvizace.

„Musíme jídla často uzpůsobovat našim chutím, třeba dnes chci dělat trhané kachní maso a udělám ho jako variantu, že tam dáme kyselé červené zelí, které si sami připravíme. Oni to dělají například s pomerančem, ale tady taková tradice není. Možná to lidé znají z čínské restaurace, ale touhle cestou jít nechceme. Dělali jsme také například kančí se šípkovou salsou,“ vysvětluje Smazal.

Tacos trochu jinak. Kančí tažené v šípkové omáčce se skořicí, pečenými kaštiny a creme fresh ze šípků a kaštanů.

„Chcete do MasterChefa? Jděte do toho!“

Do širšího povědomí se Petr Smazal dostal díky populárnímu pořadu MasterChef. Účasti rozhodně nelituje. „Zkušenost to byla dobrá a člověk se hodně naučil od ostatních. Jestli nad tím někdo uvažuje a má možnost se přihlásit, tak to doporučuji. Ale jestli si někdo myslí, že je vše předpřipravené a máte času kolik chcete, tak vás zklamu. Není to tak. Dají vám zadání na něco, co jste v životě neviděl a snažte se. Mně zlomilo vaz sushi,“ vzpomíná Smazal.

Petrův syn Samuel se narodil předčasně a zemřel, když mu bylo pouhých 23 dní. Petrovi a jeho manželce pomáhalo, že mohli svůj příběh sdílet s ostatními. I to byl také důvod, proč šel do MasterChefa. Chtěl ukázat lidem s podobnou zkušeností, že se nemusí bát o své ztrátě mluvit. A že je to mnohdy lepší, než žal dusit sám v sobě. Rodiny s předčasně narozenými dětmi podporuje také například neziskovka Nedoklubko.

Do pořadu se přihlásil z několika důvodů, jednak chtěl ukázat latinskoamerickou kuchyni a také to pro něj byla forma, jak se smířit se smrtí svého malého synka Samuela. Navíc byl zvědavý, jak to vypadá z druhé strany, neboť měl dříve zkušenosti se psaním scénářů pro tuzemské televizní pořady.

„Jestli se tam člověk chce jít něco naučit, získat kontakty a poznat fajn lidi, tak to doporučuji. Ale o zviditelnění to až tak není. Ale nechci předbíhat, třeba tam někdo v další řadě opravdu vynikne. Já jsem tam šel za sebe, že nebudu dělat kraviny jako na YouTube. Chtěl jsem se něco naučit. Mnoho lidí si myslí, že jsem šílenec jako na internetu, ale to je jen taková vymyšlená postavička pro odreagování. MasterChef mi hodně pomohl, bylo to chvilku po smrti mého syna a přivedlo mě to i na jiné myšlenky,“ podotýká Smazal alias Mad BBQ.


S Mad BBQ se mohli lidé setkat třeba na pražském festivalu Merkádo i na plzeňském Fresh Festivalu

„O rozvozu jídla (zatím) neuvažujeme.“

V době pandemie přistoupila řada restaurací k rozvozům jídel v krabičkách. Ne každý pokrm je ale vhodný. Takové tacos se totiž rychle rozmočí, proto o této službě zatím neuvažují.

„Rozvozy jsme řešili se známými značkami, ale je pro nás velmi šibeniční, že od nich musíme mít tablet a také si berou 30 procent z ceny, takže bychom museli i zdražit. Navíc to není jídlo vhodné pro rozvoz. Snažíme se to dělat, jako v Mexiku. Cartinas děláme na sádle, to sádlo z toho teče a odnést si to je na vlastní riziko. Takže jsme si řekli, že rozvozy zatím dělat nebudeme. Ale třeba k tomu dojde, jestli přijde další lockdown, tak nám nic jiného nezbude,“ uvedl Smazal

Potkat stánek Mad BBQ mohli Plzeňané také loni na Fresh Festivalu. „Pokud budeme mít příležitost se tam ukázat i letos, tak už to budeme mít vychytanější. Dělali jsme tam všechno na místě a na ohni a teď už víme, že si to můžeme předpřipravit, aby lidé dlouho nečekali. Taky jde o to předvést i nějakou show,“ uvažuje Smazal.

Do budoucna chce hlavně vyřešit svou finanční situaci a dostat se z dluhů, které mu po zavřené masně zbyly. Poptávky po další pobočce už nicméně má, a to hlavně z Prahy. „Až budeme mít čistý štít, tak bych tady do toho v Plzni rád zainvestoval a nějak to tu zvelebil. Zatím jsme to tu udělali svépomocí, ale je tu ještě práce a peníze chybí. V Praze se například ptají, jestli tam neotevřu pobočku, ale zatím je to tak, že u toho musíme pořád stát. Až si budeme jistý, že to dokážeme předat dál, tak to pak budeme moct začít řešit,“ dodává Petr Smazal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Petra Smazala, Zuzana Duzbabová

Štítky neobyčejní, Plzeň, MasterCheg, kuchyně, bistro, Mad BBQ, mexická kuchyně, MasterChef, jídlo, YouTube, restaurace, smrt, soutěž, taco, Praha, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinná tragédie ho přivedla k účasti v MasterChefovi. Byl to pro mě restart, říká Petr Smazal alias Mad BBQ  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.