Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Kdo nahradí v Evropské komisi Franse Timmermanse?

V bruselské bublině se již začíná horečně spekulovat, kdo nahradí nizozemského socialistu Timmermanse, pána Green Dealu a druhou nejsilnější politickou figuru, hned po prezidentce Komise Ursule von der Leyenové. Důvodem je ohlášený návrat nizozemského politického matadora zpět na domácí scénu.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

V listopadu se totiž konají v Nizozemsku předčasné parlamentní volby a Timmermas chce být u toho. Politická situace je v této bohaté zemi značně nestabilní. Předčasné volby jsou odpovědí na rezignaci liberálního premiéra Marka Rutteho, který neustál celonárodní diskusi o změnách v migrační a azylové politice, ale k jeho pádu přispěly i kontroverze, vyvolané bojem proti klimatické změně, postihující nizozemské farmáře.

Frans Timmermans byl i silným kandidátem na post předsedy Komise, ale jeho nominace byla v roce 2019 „sestřelena“ blokem členských států, mezi něž patřila i Česká republika. Poté ale získal silné portfolio komisaře odpovědného za formulování strategie Zelené dohody pro Evropu, souboru politických iniciativ, jejichž hlavním cílem je dosáhnout klimatické neutrality.

Timmermans nemá v Nizozemsku menší ambice než premiérské křeslo. Formálně bude jeho domácí nominace potvrzena 22. srpna, poté musí nastoupit v Komisi na dovolenou. Zůstane po něm jeho strategická role – obrana Green Dealu  – a to už je zajímavá kolonka do životopisu pro toho, kdo ho dostane, byť jen na pár měsíců. Již v červnu příštího roku proběhnou volby do Evropského parlamentu, které přepíšou evropskou politickou mapu včetně složení nové Komise. Zatím lze s jistotou říci pouze to, že Timmermansovo křeslo připadne Nizozemci, ale ne nutně sociálnímu demokratovi či demokratce.

Jeden favorit se již rýsuje. Diederik Samsom, šéf Timmermansova kabinetu, má vystoupit 4. září na Eindhovenské univerzitě na akci věnované zeleným evropským tématům, zejména odchodu Evropy od fosilních paliv. Dobré načasování  a hlavně je to protegé samotného Timmermanse.

Kolem se ale vznášejí další jména. Nizozemská ministryně financí Sigrid Kaagová řekla, že nepovede svou stranu Demokraté 66 do listopadových voleb a je tedy k dispozici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytnuto A. Musilem

Štítky glosa, ZBrusu, Aleš Musil, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Kdo nahradí v Evropské komisi Franse Timmermanse?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.