Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

K čemu slouží EEPROM?

PR článek

EEPROM také zapsaná E2PROM je typ energeticky nezávislé paměti, která je používaná k ukládání relativně malého množství dat, která umožňují vymazání a přeprogramování jednotlivých bajtů. EEPROM je forma energeticky nezávislé paměti, kde lze jednotlivé bajty dat vymazat a přeprogramovat.

EEPROM a její vývoj

Technologie EEPROM nebo také E2PROM byla jednou z prvních forem energeticky nezávislého polovodičového paměťového čipu. Jeho vývoj vyšel ze standardní technologie EPROM, která byla rozšířena na konci 70. a 80. let. Tyto paměti mohly být naprogramovány, obvykle pomocí strojového softwaru, a poté později vymazány vystavením čipu UV světlu, pokud bylo potřeba software změnit.

Přestože proces mazání trval přibližně hodinu, bylo to pro vývojová prostředí docela přijatelné. Tyto polovodičové paměti však nebylo možné elektricky vymazat a zcela elektrické uspořádání by bylo pohodlnější. V roce 1983 vyvinula vývojová skupina v Intelu pod vedením George Perlegose technologii založenou na stávající technologii EPROM. S dodatkem ke stávající struktuře EPROM lze novou paměť EEPROM https://www.tme.eu/cz/katalog/pameti-eeprom-integrovane-obvody_112870/ vymazat a naprogramovat elektricky. První EEPROM zařízení uvedené na trh byl Intel 2816. Později mnozí z těch, kteří měli zkušenosti s vývojem EEPROM, opustili Intel a založili novou společnost s názvem Seeq Technology, která vyvinula a vyrobila další technologii EEPROM a další polovodičová paměťová zařízení.

Výhody paměti EEPROM

Výhodou paměti EEPROM, kromě toho, že uložená data jsou energeticky nezávislá, je to, že je možné z ní data číst a také je mazat a data do nich zapisovat. K vymazání dat je potřeba relativně vysoké napětí a dřívější EEPROM potřebovaly externí zdroj vysokého napětí. Pozdější verze těchto paměťových čipů rozpoznaly obtíž v mnoha návrhech obvodů mít zvláštní zdroj jen pro EEPROM a začlenily zdroj vysokého napětí uvnitř čipu EEPROM. Tímto způsobem by paměťové zařízení mohlo běžet z jediného zdroje, čímž by se značně snížily náklady na celý obvod využívající EEPROM a zjednodušila se konstrukce. Při použití EEPROM je nutné pamatovat na to, že cykly čtení a zápisu se provádějí mnohem pomaleji než ty, které se vyskytují u RAM. V důsledku toho je nutné využívat data uložená v paměti EEPROM tak, aby to neomezovalo chod celého systému. Data v něm uložená lze obvykle stáhnout při spuštění. Je také důležité poznamenat, že operace zápisu a mazání se provádějí na základě bajtu na bajt. Podívejte se na tme.eu, kde najdete okolo 500 000 produktů.

Ohodnoť článek

Štítky EEPROM, technologie, Intel, vysoké napětí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K čemu slouží EEPROM?  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.