Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zdravotničtí studenti v Plzni mají simulátor sanitky

Věrnou napodobeninu plně vybavené sanitky a simulátor skiagrafu pro zobrazování tkání mají studenti Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Vybavení a zřízení nové a v Česku ojedinělé speciální simulátorové učebny přišlo na zhruba 13 milionů korun, většinu pokryly dotace. Simulátor sanitky bude sloužit studentům oboru záchranář a skiagram především budoucím radiologům, řekl dnes děkan Lukáš Štich. Simulační centrum podle něj zefektivní a zintenzivní výuku a zvýší prestiž absolventů fakulty.

V simulátoru sanitky přístroje i vybavení odpovídají tomu, které v terénu využívají záchranáři v Plzeňském kraji. Když dosud studenti záchranáři přišli na praxi k záchranné službě, museli se jeden den seznamovat s vybavením sanitky, nyní ho budou podrobně znát už ze simulátoru, řekl děkan. Simulátor má také vnitřní kamery, takže postup a práci studentů uvnitř sanitky mohou sledovat jejich spolužáci na displeji. Případně lze zpětně vyhodnocovat pořízený záznam.

Fakulta chce zajistit kvalitní teoretické i praktické vzdělávání. "Snažíme se proto inovovat výuku a připravovat studentům reálné podmínky pro praktické ověřování jejich dovedností a nabytých znalostí, přičemž tím současně posilujeme jejich sebedůvěru při výkonu činnosti a motivaci k dalšímu studiu," poznamenal Štich. Věrný simulátor je podle něj výhodnější než výcvik ve skutečné sanitce - odpadá starost o údržbu automobilové části, není třeba mít zaškoleného řidiče a odpadá starost o zajištění a zaplacení parkovacího místa. Na záchranáře studuje ve třech ročnících fakulty kolem 130 lidí.

Studenti oboru Radiologický asistent, kterých je na fakultě kolem 80, mají k dispozici simulátor skiagrafu s přímou digitalizací, který zobrazuje tvrdé i měkké lidské tkáně. K vybavení patří i vyšetřovací stůl, stojan pro vyšetření vstoje, detektor a stanice s počítačem. Pro výuku má přístroj pouze odpojenou rentgenku. "Simulátor je také velmi ojedinělou pomůckou a z hlediska kvality se vyrovná a v některých případech i přesahuje zařízení využívaná v nemocničním prostředí, dodal Štich.

Lada Pešková hj

Autoři | Foto ZČU

Štítky ČR, zdraví, školy, vysoké, Plzeň, simulátor, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni, Česko, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotničtí studenti v Plzni mají simulátor sanitky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.