Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Přibývá pacientů o hmotností nad 250 kg, Domažlická nemocnice pořizuje XXL sanitu s robustní karosérií

Mimo jiné i z důvodu rostoucího počtu obézních pacientů s nadměrnou hmotností přes 250 kg pořizuje Domažlická nemocnice speciální zdravotnické vybavení pro péči o tyto pacienty. Jedná se například o větší a odolnější operační stůl či polohovatelná lůžka. Teď nemocnice očekává také novou sanitku XXL s robustnější karosérií, určenou právě pro převoz velmi těžkých, rozměrnějších a zpravidla imobilních pacientů. Zapůjčit ji může i do jiných okresů v regionu.

„Od roku 2019, kdy jsme začali provozovat zdravotnickou dopravní službu, obnovujeme průběžně vozový park. Letos pořizujeme tři nové sanitní vozy. Dva standardní s vestavbou do Volkswagenu Transporter 6 a jeden Volkswagen Crafter, který bude přizpůsoben pro převoz obézních pacientů s nadměrnou hmotností,“ popisuje ředitel nemocnice Petr Hubáček.

Karoserie Crafteru je širší i delší. Do vozu se tak vejde větší lůžko, které bude navíc možné posouvat nejen podélně, ale i do strany. „Běžně se lůžko jen zasune a je trvale u boku vozu. V této sanitce ho bude možné posunout do středu. Hlavně proto, aby zdravotník mohl, pokud to bude potřeba, k pacientovi z obou stran. Druhým důvodem jsou jízdní vlastnosti vozu, pokud by se jednalo o skutečně velmi těžkého pacienta,“ říká vedoucí řidič zdravotnické dopravní služby Domažlické nemocnice Miloslav Kundrát.

Dále bude interiér vozu dovybavenou například navijákem, který pomůže řidiči dostat lůžko s pacientem do vozidla. A také samotné lůžko bude mít nadstandardní nosnost. Přibývá totiž pacientů s hmotností nad 250, nebo dokonce nad 300 kilogramů. Ještě před několika lety ošetřila ročně Domažlická nemocnice jednotky takových pacientů. Loni už jich bylo kolem dvaceti. Navíc se tito pacienti i vzhledem k souvisejícím chronickým potížím (loni i v souvislosti s pandemií covid) do nemocnice častěji vracejí nebo potřebují opakovaná vyšetření.  

Běžná sanitka má nosnost 250 kg

Současné sanitky mají lůžka s nosností do 250 kilogramů. I pro pacienty blížící se této hmotností jsou ale úzká a manipulace s nimi je komplikovaná. Pokud je tedy potřeba převézt takového pacienta k vyšetření nebo ošetření nebo mezi nemocnicemi v takzvaném sekundárním převozu, využívá se v Plzeňském kraji buď speciální vůz zdravotnické záchranné služby nebo s převozem pomáhají hasiči.

Svůj babybox už má i Rokycanská nemocnice. Celkem jich je v ČR 81 a daly šanci na život 226 novorozencům

V pořadí už 81. babybox v České republice slavnostně uvedl do provozu svým požehnáním plzeňský biskup Tomáš Holub v zadní části budovy Rokycanské nemocnice. Jedná se o čtvrtý babybox v Plzeňském kraji. Babybox bude připojen na nepřetržitou službu...

Zdravotnická dopravní služba Domažlické nemocnice působí především v domažlickém okrese, ale její vozy jsou velmi často k vidění i na Klatovsku, jižním Plzeňsku a v Plzni, kam vozí pacienty na specializovaná vyšetření. „Pokud by byla potřeba, budeme připraveni poskytnout naší XXL sanitu i k převozu pacientů v jiných regionech. Samozřejmě ale nebude sloužit jen pro převoz právě obézních pacientů. Takový podíl jich v naší populaci naštěstí zatím není, byť samozřejmě přibývají. Bude vozit hlavně běžné pacienty,“ doplňuje ředitel nemocnice Petr Hubáček.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Domažlická nemocnice, XXL sanitka, transport obézních lidí, obézní pacient, nadměrná hmotmnost, pacient, Domažlická nemocnice, a.s., nemocnice, Petr Hubáček, Plzeňský kraj, Miloslav Kundrát, Volkswagen Transporter, Volkswagen Crafter, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibývá pacientů o hmotností nad 250 kg, Domažlická nemocnice pořizuje XXL sanitu s robustní karosérií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.