Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Do porodnice už nestačili dojet, žena přivedla na svět syna jen s pomocí manžela, kterému radil záchranář

Dramatické okamžiky zažil mladý pár na cestě do porodnice. Budoucí maminka totiž začala rodit už po cestě a bylo zřejmé, že do porodnice už nestačí dojet. Její manžel Lukáš proto zastavil v Konstantinových Lázních na Tachovsku, záchranářům na operační středisko ohlásil překotný porod a požádal o pomoc. Zkušený záchranář na operačním středisku začal dvojici telefonem radit, jak postupovat při porodu. Mezitím na místo vyrážela celá kolona vozidel záchranářů. Malý Tobiáš ale přišel na svět velmi rychle a narodil se ještě před příjezdem záchranářů jen za pomoci svého tatínka.

„Byl to určitě nejkrásnější den mého života, narodil se mi syn Tobiáš, odrodil jsem si ho sám a jsem na to nesmírně pyšný. Moc děkuji pánovi z linky 155, že mi radil, jak správně postupovat a samozřejmě také záchranářům ze Stříbra i Plané, kteří dorazili co nejdříve a o mé dvě lásky se mi pak postarali,“ popsal obrovský zážitek šťastný tatínek Lukáš. Veřejně tak poděkoval všem záchranářům i lékaři, kteří byli na místě a zejména pak operátorovi záchranného střediska.

„Moc děkujeme za zpětnou vazbu, musím ale říct, že největší kus práce odvedl právě tatínek. Byl velmi pohotový a statečný. O rodící maminku se postaral velmi dobře, a to nejdůležitější zvládl bez nás,“ uvedl k neobvyklému případu lékař záchranné služby Robin Šín.

„Za celou záchrannou službu bych chtěla poděkovat jednak tatínkovi, který byl opravdu skvělý a pak také našemu operátorovi zdravotnického záchranného střediska Ondrovi, který s tatínkem celý porod telefonicky vedl. Jednalo se o velmi rychlý, překotný porod v autě a Ondra společně s tatínkem celou situaci perfektně zvládli. Po porodu, který proběhl bez komplikací, tatínek ještě synkovi zařídil tepelný komfort, který je v tomto případě velice důležitý, a pak jsme si již chlapečka i maminku do péče přebírali my,“ řekla Mária Svobodová ze záchranné služby.

Vánoční zázrak? Žena vůbec netušila, že je těhotná. O miminko se přitom s manželem pokoušeli řadu let

Na Urgentní příjem FN Plzeň přijela žena se silnými bolestmi břicha. Během pár minut přivedla v ordinaci na svět zdravou holčičku. O těhotenství přitom neměla nejmenší tušení. Lékaři narození dítěte označili za adventní zázrak, rodiče se totiž o...

Pracovníci záchranné služby dále také vysvětlili, proč k rodící ženě v automobilu vyjížděla hned celá kolona záchranářských vozidel. „Podle doporučeného postupu má v ideálním případě jet do porodnice maminka a miminko každý v jiném sanitním voze, a to z důvodu bezpečnosti přepravovaných pacientů. V terénu porozené dítě se snažíme, je-li to možné, kvůli teplotnímu komfortu přepravovat buď v inkubátoru, nebo v tzv. BabyPodu, což je vlastně zmenšený inkubátor,“ uvedl Vítězslav Sladký.  

BabyPod je třeba upevnit na nosítka prostřednictvím speciálního zádržného systému, čímž nelze ve stejném vozidle transportovat dalšího ležícího pacienta, což by v tomto případě byla matka dítěte. „K překotnému porodu tedy vyráží obvykle lékař s vozidlem v systému RV (rendez-vous) a dvě vozidla RZP (Rychlá zdravotnická pomoc). BabyPod pak musí dovézt záchranářům inspektor provozu z Plzně, a to je ta čtvrtá sanitka,“ vysvětlil Vítězslav Sladký.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto | Zdroj Zdravotně záchranná služba Plzeňského kraje

Štítky překotný porod, porod, záchranná služba, porod v autě, operační středisko, okres Tachov, zdravotnická záchranná služba, lékař, Robin Šín, Stříbro, Planá, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do porodnice už nestačili dojet, žena přivedla na svět syna jen s pomocí manžela, kterému radil záchranář  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.