Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o nedostatečném fungování zubní pohotovosti v Plzeňském kraji?

Obrovský ohlas a velkou diskusi vzbudil článek Plzeňské Drbny o desítkách lidí, čekajících venku dlouhé hodiny v mrazu na ošetření v jediné zubní pohotovosti v Plzeňském kraji, která se nachází na EUC klinice v Plzni na Denisově nábřeží. I když tato problematika není přímo v kompetenci města Plzně, zajímalo nás, co si o této neutěšené situaci myslí městští zastupitelé napříč politickým spektrem. A zda existuje nějaké řešení. O tom se dočtete v naší Politické koridě.

Otázka: Má město Plzeň možnost ovlivnit a zlepšit situaci v případě nedostatečného fungování zubní pohotovosti v Plzeňském kraji? Aby před EUC Klinikou na Denisově nábřeží nestály ve frontách desítky lidí čekajících hodiny na ošetření? 

Roman Zarzycký (ANO)

Byť tato problematika nespadá do kompetence města, může město Plzeň vstoupit do jednání v roli mediátora. Osobně kvituji fakt, že rada města má jednotnou vůli se této neutěšené situaci věnovat. Jedním z možných nástrojů pro motivaci lékaře nebo lékařů, kteří kapacitu mohou navýšit, může být například přidělení městského bytu, popřípadě finanční příspěvek na vybavení ordinace. Důležitá je v tomto případě spolupráce s plzeňským krajem. Já osobně i celý klub ANO smysluplné řešení pro občany Plzně rozhodně podpořím.

David Šlouf (ODS)

Město Plzeň a jeho vedení nemá tuto problematiku ve své kompetenci, nicméně chceme přispět k řešení této složité situace a zajistit našim občanům lepší dostupnost zubní pohotovosti. Já osobně jsem byl pověřený, abych za město vedl jednání s vedením Plzeňského kraje, EUC Kliniky, stomatologickou komorou a dalšími aktéry...Je to problematika, která zajímá velké množství lidí, podat pomocnou ruku se nabídl například i senátor za Plzeň- město Lumír Aschenbrenner. Domnívám se, že hlavní problém je v neochotě stomatologů sloužit pohotovost zejména z důvodu agresivního chování některých pacientů a obecně zanedbání zubařské péče. Další problém je ten, že zubní pohotovost je využívána cizinci pracujícími na našem území a jejich rodinami z toho důvodu, že nemají vlastního stomatologa. Proto se musíme společnými silami pokusit zajistit standartní zubařskou péči pro tyto osoby, udělat určitou zdravotní osvětu a odlehčit přetížené zubní pohotovosti, kterou s vypjetím všech sil provozuje na Denisovo nábřeží EUC Klinika. Město Plzeň k tomu může přispět jednak nabídkou volných nebytových prostor, finanční podporou například pro EUC Kliniku, nabídkou městských nájemních bytů ve formě pobídky pro nové stomalology a další.

Desítky lidí čekajících venku dlouhé hodiny v mrazu na ošetření v jediné zubní pohotovosti v Plzeňském kraji, která se nachází na EUC klinice v Plzni na Denisově nábřeží. Taková je bohužel realita, na níž upozornila na sociálních sítích jedna...

Jiří Lodr (KDU-ČSL)  

Otázka pohotovosti zubní v Plzni je především otázkou výkonu zdravotního rady Plzeňského kraje a Zastupitelstva Plzeňského kraje. Nicméně už v minulém volebním období jsme tuto věc opakovaně řešili a výběrové řízení vyhrála EUC klinik. Je problém v tom, že velmi omezeně zubní lékaři přijímají nové pacienty, a tak pohotovost navštěvuje významný počet lidí, kteří nemají svého lékaře. Již jsem opakovaně deklaroval, že jsme připraveni o řešení jednat s pozice plzeňského městského zastupitelstva v kooperaci s Plzeňským krajem. Je to ovšem i otázka ochoty lékařů se zubní praxí, pokud to je personálně možné otevřít se nové klientele a jedná se o pojmenování dostupnosti péče v rámci celého kraje, což by opět velmi pomohlo. Budeme se účastnit podpory v jednání a hledání cesty, víme, že je nutné najít řešení i přes jednání s pojišťovnami.

Pavel Kotas (ČSSD)

Jedná se o vážný systémový problém, který město Plzeň nemůže přehlížet. Město sice nemá přímí vliv na zdravotnické služby na svém území, ale může podat pomocnou ruku kraji. Z mého pohledu se nabízí minimálně možnost nabídky městských bytů pro zubaře, v režimu v jakém jsou pronajímány FN Plzeň. Případně nabídkou nebytových prostor pro zubní pohotovost. Motivace zubních lékařů, aby zůstávali v regionu, ale náleží především kraji a potažmo vládě. 

Pavel Bosák (Piráti) 

Ukazuje se, že prodej polikliniky na Slovanech komerční firmě byla hloupost. S Piráty jsme se urputně snažili zachránit toto poslední městem vlastněné zařízení. ODS si to stejně protlačila na sílu. Fronty před zubní pohotovostí jsou totiž částečně i důsledkem nedostatečné kapacity základní sítě. Jednou z mála věcí, kterou město může vypomoci Plzeňskému kraji zlepšit pokrytí zdravotnickou péčí, je motivovat lékaře prostřednictvím zvýhodněných podmínek, např. nízkými nájmy ve vlastním zařízení. Tento motivační balíček by byl podmíněn závazkem lékaře vykonávat službu v určitém rozsahu na území města. Poliklinika Slovany nám v tom bohužel už neposlouží.

Václav Štekl (KSČM)

Jednoznačně ANO. Město by nemělo mít problém pro svých cca 180 tisíc občanů v rozpočtu najít potřebné peníze (jednotky miliónů v několika miliardovém "měšci") a zlepšit dost tristní situaci s dostupností zubní pohotovosti v Plzni. Neměl by být rovněž problém se domluvit s Plzeňským krajem na nějaké občanům prospěšné spolupráci.

Michal Vozobule (TOP 09)

Město nemá v oblasti zdravotnictví prakticky žádné kompetence. Nicméně může se pokusit s Plzeňským krajem dojednat podmínky pro zlepšení situace, případně k tomu přispět finančně. Na druhou stranu je otázka, jak reálně vlastně zubní pohotovost funguje. Velmi často jí využívají lidé, kteří i z vlastní vůle často nemají osobního stomatologa, nejsou pojištěni, podceňují prevenci apod. To vede k přetížení pohotovosti a zhoršení situace těch, kteří opravdu potřebují akutní ošetření. Z výše uvedeného pak logicky plyne nepříliš velká ochota stomatologů pohotovosti zajišťovat. Pokud se nezmění celkové pojetí stomatologické péče, nebude vůbec lehké současný stav zlepšit.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky politická korida, Plzeň, zubní pohotovost, stomatologie, zubní lékaři, zastupitelé Plzně, Plzeňský kraj, EUC a.s., lékař, klinika, ANO 2011, Drbna.cz, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o nedostatečném fungování zubní pohotovosti v Plzeňském kraji?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.