Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Terénní hospicovou péči začne od ledna v Plzeňském kraji poskytovat nová organizace Křídla andělů

Na poskytování terénní hospicové péče v Plzeňském kraji se zaměřuje nově vzniklá organizace Křídla andělů, kterou založil Oblastní spolek Českého červeného kříže Plzeň-město a Rokycany. Zdravotnických služeb nové organizace mohou obyvatelé kraje využívat od ledna 2022. Plzeňský kraj činnost spolku podpoří individuální finanční dotací ve výši 198 000 korun. Bude využita na nákup zdravotnických pomůcek.

Základem služeb Křídel andělů je domácí hospicová péče, která nabídne pomoc a podporu nevyléčitelně nemocnému a jeho nejbližším v konečné fázi jeho nemoci. Tato služba bude poskytována v domácím prostředí tak, aby nemocný mohl prožít závěr svého života doma v kruhu svých nejbližších. Prioritou pro Křídla andělů je zvyšování kvality života nejlépe bez bolesti a osamocení při zachování lidské důstojnosti.

Organizace Křídla andělů má připravený multidisciplinární tým pracovníků, kteří splňují podmínky stanovené VZP. Bude žádat následně po získání registrace o uzavření smlouvy s pojišťovnami za úhradu poskytnuté péče.

VZP slíbila hejtmanům zlepšení financování domácí hospicové péče i podporu mobilním očkovacím týmům

Navýšení plateb za domácí hospicovou péči a lepší financování mobilních očkovacích týmů, to slíbili hejtmanům zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Právě to bylo hlavní témata jednání Komise Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví....

„Přistupujeme ke každému, jako jedinečné osobnosti, přičemž neřešíme pouze biologické potřeby. Staráme se též o záležitosti psychologické, sociální nebo spirituální. Náš tým je složený z odborníků, kteří mají už roky praxe ve svých oborech. Krom lékařů s různými stupni vzdělání se na péči podílí všeobecné sestry, fyzioterapeut, ergoterapeutka, nutriční terapeutka či farmaceutka. Sociální problematiku péče zastřešují sociální a zdravotně-sociální pracovníci. Péči o duševní zdraví poskytuje psycholožka a psychoterapeuti. Spirituální otázky řeší duchovní,“ informovala ředitelka spolku Klára Vyletová.

Péči Křídel andělů budou moci dále využívat též lidé všech věkových kategorií, kteří jsou po operačních zákrocích, chronicky nemocní, jejichž zdravotní stav vyžaduje dlouhodobou a pravidelnou péči kvalifikovaných odborníků, osoby po mozkových příhodách, s roztroušenou sklerózou, diabetem, senilní či neurodegenerativní demenci, CHOPN či Parkinsonovou nemocní. Dále osoby s ochrnutím, se závažným duševním onemocněním, imunodeficitem či chronickou bolestí, osoby se sondovou výživou, popřípadě stomií nebo permanentními katetry.

„Díky finančnímu příspěvku kraje dovybaví Křídla andělů zdravotnickými pomůckami svůj terénní multidisciplinární tým, který bude poskytovat domácí ošetřovatelskou péči nejen v Plzni, ale v dojezdové vzdálenosti 30 až 40 kilometrů od ní. Vybavení týmů pořízené s podporou kraje tak přispěje nejen ke zvýšení kvality života pacientů v domácím prostředí, ale zároveň usnadní i zdravotníkům jejich péči o pacienta,“ zdůraznila hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Hejtmanka zdůraznila, že hospicová péče i její terénní týmy se dlouhodobě pohybují na hranici ufinancovatelnosti. Jako hejtmanka jednoho z krajů ČR a předsedkyně Komise Rady AKČR proto přivítala poslední rozhodnutí VZP, která vyslyšela požadavky hejtmanů, a navýšila částky na podporu domácí paliativní péče a to z 1648 korun na 1905 korun u vyššího typu výkonu a u nižšího typu výkonu z 1291 na 1487 korun. „Plzeňský kraj chce v roce 2022 podpořit  síť mobilních hospicových týmů, které by pokryly poskytování hospicové  péče ve všech okresech,“ závěrem zdůraznila hejtmanka Ilona Mauritzová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Křídla andělů, hospic, dotace, Plzeňský kraj, péče, klienti domova, mobilní hospic, domácí hospicová péče, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Ilona Mauritzová, ODS, Asociace krajů České republiky, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terénní hospicovou péči začne od ledna v Plzeňském kraji poskytovat nová organizace Křídla andělů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.