Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řízení všech nemocnic v majetku Plzeňského kraje nově zajistí Klatovská nemocnice

Minulostí už je servisní organizace s názvem Nemocnice Plzeňského kraje. Řízení všech krajských nemocnic nově zajistí Klatovská nemocnice a.s. prostřednictvím Centra sdílených služeb. O změně strategie řízení svých krajských nemocnic od 1. ledna 2022 rozhodli zastupitelé Plzeňského kraje.

„Zrušením administrativní organizace Nemocnice Plzeňského kraje dojde k efektivnější spolupráci jednotlivých krajských nemocnic a lepší koordinaci jejich potřeb a provozu. Dojde také k provozní úspoře ve výši 10 milionů korun ročně,“ uvedla k rozhodnutí zastupitelstva hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

„Přestože byla činnost společnosti Nemocnice Plzeňského kraje během své desetileté existence v určitých směrech přínosná, nepodařilo se naplnit veškeré její cíle. Zároveň jsme si vytyčili nový cíl, jímž je snížení provozních nákladů a snaha dávat krajské finanční prostředky především do modernizace a přístrojového vybavení,“ konstatovala hejtmanka.  

Cílem je zajistit, aby všechna krajem řízená zdravotnická lůžková zařízení odpovídala evropskému standardu a obyvatelé kraje dostali co nejlepší zdravotní péči. Hejtmanka zdůraznila, že každé nemocnici zůstane právní samostatnost, bude mít své právní orgány (představenstvo, dozorčí radu) a ředitele. „Jde nám o to, aby si nemocnice nekonkurovaly, ale vzájemně spolupracovaly,“ uzavřela.

Změny v nemocnicích a vznik Centra sdílených služeb

Klatovská nemocnice bude podle upravených stanov zajišťovat výkon všech klíčových činností, které byly dosud v gesci zanikající společnosti NPK. Součástí změn stanov je také zřízení Centra sdílených služeb, které bude podléhat přímo představenstvu Klatovské nemocnice. Bude sloužit pro potřeby všech nemocnic vlastněných Plzeňským krajem.

„Centrum sdílených služeb tak bude poskytovat servis všem šesti krajským nemocnicím, kromě čtyř nemocnic akutní péče i dvěma nemocnicím s následnou péčí. Půjde o vybrané konsolidované služby, jako je jednání se zdravotními pojišťovnami, centrální nákup, IT a kybernetická bezpečnost, příprava projektů, propagace. Stávající zaměstnanci NPK vykonávající uvedené činnosti přejdou do Centra sdílených služeb,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.  

Další zásadní změnou je pozice ředitele nemocnice, kdy je v každé nemocnici akutní péče zřízena pozice ředitele. Vedení nemocnice bude odpovědné řediteli a představenstvu akciové společnosti Klatovská nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto Klatovská nemocnice

Štítky Nemocnice Plzeňského kraje, Klatovská nemocnice, krajské nemocnice, Plzeňský, hejtmanka, nemocnice, Klatovská nemocnice, a.s., Plzeňský kraj, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Ilona Mauritzová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řízení všech nemocnic v majetku Plzeňského kraje nově zajistí Klatovská nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.