Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ještě letos začne Klatovská nemocnice se stavbou nového pavilonu pro dialýzu

Nový pavilon pro dialyzační jednotku za 40 milionů korun plánuje vybudovat Klatovská nemocnice. Uvolní tím další ze straších budov ve svém nemocničním areálu. Pracoviště se ale hlavně přiblíží monobloku a ostatním medicínským oborům, zlepší se vybavení dialýzy, péče o pacienty i komfort pro personál. A v neposlední řadě se navýší i kapacita pracoviště. Nemocnice má již připravenou projektovou dokumentaci a požádala o stavební povolení. Stavba by měla začít v příštím roce.

Dialyzační jednotka je nyní umístěna v jedné z původních budov v horní části areálu. Prostory a zázemí už ale neodpovídají potřebám oddělení. Navíc jsou v budově, kterou nemocnice přislíbila po dokončení monobloku postupně opustit. Nová dialyzační jednotka vznikne na místě téměř nevyužívané technické budovy v těsném sousedství monobloku.

„Jedná se o objekt, kde je nevyužívaná spalovna odpadu a málo využívané garáže. Tato budova se částečně odstraní a přístavbou vnikne nový dvoupodlažní pavilon. Ve spodním podlaží bude technické zázemí, například úpravna vody, kotelna nebo zázemí pro personál, a v patře už zdravotnické prostory, hlavně dialyzační pracoviště a nefrologická ambulance,“ popisuje ředitel nemocnice Jiří Zeithaml s tím, že objekt bude propojen s monoblokem.

Právě přímé spojení s hlavní nemocniční budovou vyzdvihuje jako jeden z největších přínosů primář interního oddělení a nefrolog Jan Vachek„Dialyzovaní pacienti jsou z velké části starší lidé s přidruženými zdravotními komplikacemi, kteří příležitostně potřebují akutní péči lékaře, někdy i specialisty. Ti budou nově v těsné blízkosti. A to 24 hodin denně,“ připomíná primář, že dialyzační jednotka je kvůli velkému vytížení v provozu i v noci.

Pacienti i zdravotníci se koncečně dočkají moderního zázemí

Zásadní změnou bude i vznik moderního zázemí, mimo jiné zákrokového sálku, zázemí pro břišní dialýzu nebo pro kanilaci, tedy sálku pro zavádění žilních či břišních katetrů. A v neposlední řadě vznikne nové pracoviště pro přípravu a rozvod dialyzačních roztoků. „Dosud připravují roztoky sestry vesměs manuálně a dávkují a převážejí je k pacientům ve zdravotnických kanystrech. Nové pracoviště bude částečně automatizované a roztoky budou rozváděny síťově až přímo k dialyzačním lůžkům. Sestrám to ušetří práci a bude snazší dodržovat přísná hygienická pravidla při manipulaci s roztoky,“ doplňuje nefrolog Jan Vachek, který se již v minulosti podílel na projektu výstavby nového dialyzačního pracoviště v českolipské nemocnici.

Pacienti ocení kromě nových prostor i lepší možnost parkování. Dialyzační jednotka bude mít vlastní parkoviště. Pacienti nefrologické ambulance pak budou moci využívat parkování u monobloku nebo v parkovacím domě. „Dialyzovaní pacienti se navíc nebudou křížit s ambulantními pacienty. Budou mít každý svůj vchod. I to je současný trend těchto pracovišť,“ dodává primář Vachek.

Současná dialyzační jednotka má k dispozici 17 lůžek resp. křesel. Pacienti se na nich obmění až třikrát za den a v provozu je šest dnů v týdnu. I v neděli je ale vše připravené pro akutní stavy. Pracoviště navštěvuje zpravidla 70 až 80 pacientů s vážným onemocněním ledvin. Těchto pacientů ovšem přibývá a nejbližší resp. jediná další dialyzační pracoviště v kraji jsou v Plzni. V Klatovech proto přibydou i tři nová lůžka. 

Ohodnoť článek

Foto Klatovská nemocnice

Štítky Klatovská nemocnice, dialýza, nový pavilon, stavba, Plzeňský kraj, pacient, pavilon, Klatovská nemocnice, a.s., nemocnice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještě letos začne Klatovská nemocnice se stavbou nového pavilonu pro dialýzu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.