Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

K léčbě pacientů s nemocí covid-19 začaly akutní nemocnice na Plzeňsku využívat monoklonální protilátky

Monoklonální protilátky k léčbě pacientů s nemocí covid-19 začaly tento týden používat krajské nemocnice akutní péče v Domažlicích, Stodu a v Rokycanech. Stejnou látku už od března letošního roku používá k léčbě také další krajská nemocnice v Klatovech. V Plzni ji už na jaře používala také plzeňská nemocnice Privamed.  

„Konkrétně se jedná o přípravky Casirivimab a Imdevimab (nebo též REGN-Cov2), které tyto protilátky obsahují. Jejich aplikace může odvrátit závažný průběh onemocnění a potřebu hospitalizace. Brání totiž vstupu viru do buněk a jeho replikaci, čímž redukují potřebu hospitalizace a v konečném důsledku i riziko smrti až o 70 procent. Aplikaci indikuje nebo potvrzuje indikaci praktického lékaře vždy nemocniční koordinátor, tedy pověřený lékař nemocnice,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Klatovská nemocnice už poskytla léčbu aplikaci monoklonálních protilátek (MoAb) několika stovkám pacientů, nejvíce během letošní jarní vlny. Tehdy jí bylo podávání monoklonálních protilátek (tehdy v přípravku Bamlanivimab) povoleno. Léčba se využívá i v současné vlně od druhé poloviny října. „Výsledky léčby jsou zatím velmi dobré. Podání přípravku zabrání rozšíření infekce až u 80 procent pacientů. Tito pacienti se tak vyhnout komplikovanému průběhu nemoci,“ popisuje primář interního oddělení Klatovské nemocnice Jan Vachek.

Také další nemocnice už evidují zájem pacientů. Například Domažlická nemocnice do čtvrtka aplikovala přípravek 11 pacientům a další má objednané. „Z dosud léčených i objednaných se jedná nejčastěji o pacienty středního a staršího věku s lehkými respiračními příznaky a minimálně s jedním ale spíše s více chronickými onemocněními," popisuje lékařka Domažlické nemocnice Barbora Špičková.

„Preferujeme, aby pacienty k podání monoklonálních látek doporučovali nebo indikovali přímo jejich ošetřující lékaři, tedy buď praktici, nebo ambulantní specialisté, popř. lékaři klientů pobytových léčebných či sociálních zařízení, kteří své pacienty a klienty nejlépe znají. Děkujeme lékařům, že v případě vhodných pacientů postupují dle požadavků jednotlivých nemocnic,“ říká mluvčí Jiří Kokoška.

Nemocnice Privamed začala používat přípravek na experimentální léčbu pacientů s covidem

Přípravek na experimentální léčbu pacientů s covidem, který použili také američtí lékaři při léčbě nakaženého bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, začala aplikovat plzeňská nemocnice Privamed. Jedná se o přípravek Casirivimab and Indevimab.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky přípravek na léčbu covid, experimentální léčba, covid, koronavirus, monoklonální protilátky, nemocnice Plzeňského kraje, pacient, léčba, nemocnice, Plzeňský kraj, Plzeň, Domažlice, Klatovy, Rokycany, Klatovská nemocnice, a.s., Domažlická nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K léčbě pacientů s nemocí covid-19 začaly akutní nemocnice na Plzeňsku využívat monoklonální protilátky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.