Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Také v Plzeňském kraji prudce stoupají počty nových případů nemoci covid-19

Počty nových případů nemoci covid-19 letí v Česku strmě nahoru a výjimkou není ani Plzeňský kraj. V úterý přibylo v ČR 1511 pozitivně testovaných osob, což je zhruba o třetinu více než před týdnem. Na území Plzeňského kraje to bylo 107 lidí a o den dříve 85. Podobně vzrostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, proti předchozímu úterku také asi o třetinu na 388. Z toho 78 lidí, tedy pětina, je v těžkém stavu. Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem se tak nadále drží na nejvyšší úrovni od 11. května.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 745 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (239), následuje Klatovsko (152), severní Plzeňsko (96), Rokycansko (92), jižní Plzeňsko (77), Domažlicko (70) a Tachovsko (19).

Šíření covidu-19 v Česku už asi dva měsíce zrychluje. Ještě v první polovině srpna se denní nárůsty počtu případů nemoci pohybovaly ve všední dny kolem dvou stovek případů, minulý týden už začaly překonávat tisícovku nakažených za den. Souběžně klesají počty testovaných. Zatímco v první polovině srpna se za den provádělo až kolem 160 tisíc testů, tento týden v úterý jich bylo dohromady zhruba 54 tisíc, z toho 23 tisíc PCR testů a 31 tisíc antigenních.

Výrazně se zvyšuje i množství lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Zatímco předchozí úterý jich bylo podle údajů ministerstva 297, tento týden v úterý o 91 více. Počet hospitalizovaných ve vážném stavu stoupl proti minulému týdnu o polovinu, z 52 na 78. Plzeňská fakultní nemocnice má poslední aktualizovaná data z 8. října, kdy měla pět hospitalizovaných pacientů s covidem. Ve všech případech se jednalo o neočkované osoby. Rovněž úmrtí lidí s covidem-19 přibývá. Za posledních sedm dní zemřelo 27 nemocných, předchozí týden 19. V první polovině září se přitom ještě počty úmrtí za týden pohybovaly v řádu jednotek.

Dnes také znovu vzrostlo tzv. incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu-19 na každých 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, používané státem pro určování protiepidemických opatření. Z úterních 61 stouplo na 65 případů. Pro Plzeňský kraj platí číslo 64, což ho řadí na šestou příčku mezi 14 kraji a Prahou. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde je incidenční číslo 111, naopak nejmenší, které udává 24 případů na 100 tisíc obyvatel, má Královéhradecký kraj.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno přes 1,7 milionu případů covidu-19. Zemřelo 30.518 nakažených. Od začátku očkování proti covidu-19 loni v prosinci bylo v Česku podáno celkem 11,9 milionu dávek vakcín a plně naočkováno je přes šest milionů lidí. V poslední době klesají počty očkovaných. V úterý dostalo vakcínu zhruba 8200 lidí, což je asi o 700 méně než před týdnem.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, incidenční číslo, Plzeňský kraj, Česko, nemoc, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Klatovy, okres Rokycany, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také v Plzeňském kraji prudce stoupají počty nových případů nemoci covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.