Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nové dárce krve bude nemocnice hledat na náměstí v Rokycanech

Každý rok se na transfuzní oddělení Rokycanské nemocnice dostaví až 90 prvodárců, z nichž někteří začnou chodit pravidelně. I přesto je třeba jejich řady rozšířit a omladit. Z toho důvodu přichází nemocnice s akcí Zachraň život aneb Proč být dárcem krve. Na Masarykovo náměstí se lidé 7. září dozví vše o dárcovství a budou si moci například nechat změřit tlak či hladinu cukru.

„Chceme oslovit nové dárce, proto budeme samozřejmě představovat naše oddělení. Vysvětlíme, co to obnáší stát se dárcem krve, kdo jím může být, za jakých podmínek a že darovat krev nebolí, zdravého člověka to nezatěžuje a zabere to jen minimum volného času, přičemž ale každý odběr pomůže někomu jinému se uzdravit,“ vysvětluje primářka hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová.

Přímo na místě zdravotnice zájemcům určí jejich krevní skupinu z kapky krve. Zaměří se také na měření krevního tlaku a hladiny cukru. „Mohou přijít i děti, kterým také zjistíme krevní skupiny, dozví se plno zajímavostí o krvi a je pro ně připravena vědomostní soutěž o ceny. A nejen děti, ale i dospělí se budou moci vyfotit s modelem kapky krve,“ doplňuje primářka. A příchozí se budou moci seznámit i s benefitním programem Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP), která akci podporuje. Příjít mohou lidé v úterý 7. září od 10 do 17 hodin na Masarykovo náměstí v Rokycanech.
 

Do Rokycan chodí 1300 pravidelných dárců

Mnozí dárci mají čím dál více práce a tím pádem i méně času se na transfuzní oddělení dostavit. Letos nemocnice trápily i další vlivy, jako například očkování. To zdravotnická zařízení nejvíce pocítila v červnu a na začátku prázdnin, kdy se očkovalo nejvíce a týkalo se hlavně kategorií, v nichž jsou dárci významně zastoupeni. Lidé z kategorie 40 až 50 let chodili na druhé dávky, mladší pak na první dávky. Platí přitom, že po očkování je vhodné jít darovat krev až zhruba po třech až čtyřech týdnech. Další důvodem, proč je třeba hledat nové dárce, je věk. Lidem od 65 let se krev už vůbec neodebírá.

V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfuzi a 12x preparát vyrobený z krve

V ČR v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi 

„Chtěli bychom proto naši základnu dárců doplnit a frekvenci návštěv stabilizovat, aby nedocházelo například k sezónním výpadkům. Nebo aby v případě, že v nemocnici máme nějaký složitý případ nebo větší množství pacientů s  nějakou vzácnější krevní skupinou, abychom měli dárce, které můžeme požádat o akutní odběr,“ doplňuje ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.

On sám je pravidelným dárcem už zhruba 25 let. „Ani při prvním odběru v 19 letech ani nikdy později jsem si nemusel odůvodňovat, proč dávat krev. Vždy mi to přišlo přirozené. Patří to podle mého ke společenské odpovědnosti. Nijak mne to neomezuje, ale pomáhám tím lidem, kteří tu krev z jakéhokoli důvodu potřebují. Je potřeba k léčbě pacientů s nemocemi krve, při plánovaných i akutních operacích nebo při úrazech, kdy dochází k velké ztrátě krve. Někdy takovým pacientem může být kdokoli z nás nebo našich blízkých,“ dodává ředitel závěrem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krev, dárcovství, transfuze, zdraví, Rokycany, nemocnice, dárce krve, Rokycanská nemocnice, a.s., krevní skupina, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Jaroslav Šíma, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové dárce krve bude nemocnice hledat na náměstí v Rokycanech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.