Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnicím se ztenčují zásoby krve, na vině jsou často dovolené i očkování

Byli jste na dovolené a chcete darovat krev? Tak to si budete muset ještě čtyři týdny počkat. Stejně tak není možné navštívit transfuzní oddělení brzy po očkování. Nemocnicím v Plzeňském kraji rychle ubývají zásoby krve a nyní vyzývají možné dárce, aby se dostavili na odběr co nejdříve a neodkládali to na konec léta či dokonce na podzim.

Transfuzní pracoviště jsou v Rokycanech a v Klatovech. Klatovská nemocnice navíc odebírá krev výjezdovým způsobem v dalších městech na Klatovsku a na Domažlicku. Zásobuje totiž krví také nemocnice v Domažlicích, Stodu a Sušici.

Zásoby krve se snižují každé léto a na vině jsou hlavně dovolené, kdy se intervaly odběrů prodlužují. „Vzhledem k epidemiologické situaci lze odebírat krev lidem, kteří byli v zahraničí, až po čtyřech týdnech od návratu. To se nyní v době dovolených týká významné skupiny dárců,“ popisuje primářka hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová.

Letos nemocnice trápí i další vlivy, jako například očkování. To nemocnice nejvíce pocítily v červnu a na začátku prázdnin, kdy se očkovalo nejvíce a týkalo se hlavně kategorií, v nichž jsou dárci významně zastoupeni. Lidé z kategorie 40 až 50 let chodili na druhé dávky, mladší pak na první dávky. Platí přitom, že po očkování je vhodné jít darovat krev až zhruba po třech až čtyřech týdnech.

Odběry klesají, spotřeba krve stoupá

 „V létě bývá zpravidla méně plánovaných operací. Letos to ale neplatí. Vzhledem k tomu, že se odkládaly některé zákroky během jarní vlny pandemie, tak letos v létě se operační program nijak neomezuje. Kolegové se snaží nabídnout čekajícím pacientům termíny co nejdříve,“ vysvětluje vedoucí lékařka transfuzního pracoviště klatovské nemocnice Jana Zítková.  

A nejde jen o operace. Velkou spotřebu krve mají také interní obory, které využívají krev k léčbě pacientů. „Do nemocnice se dostávají chroničtí pacienti, kteří se během hlavní vlny pandemie obávali chodit na veřejnost, minimalizovali kontakty a omezovali i návštěvy lékaře. Nyní tito pacienti opět přibyli a u mnohých z nich se stav zhoršil. Potřebují proto častěji transfuzi,“ doplňuje Zítková.

V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfuzi a 12x preparát vyrobený z krve

V ČR v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi 

Krajské nemocnice kvůli nedostatku krve zatím nemusely nijak systémově omezovat péči. Pokud se u některé z krevních skupin zásoby významně tenčí, obvolají pravidelné dárce, z nich většina přijde pomoci.

„A samozřejmě spolupracujeme i s dalšími tranfuzními pracovišti, s nimiž si vypomáháme a krev si vzájemně dle potřeby poskytujeme,“ dodává mluvčí nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Největší poptávka je po krvi 0-, která je univerzální pro všechny příjemce, popřípadě 0+, která je univerzální pro všechny + skupiny. Zásoby jsou ale omezené u všech skupin a nemocnice proto vítají všechny dárce. „Bohužel platí i Murphyho zákony, že když se nám v jednu chvíli sejde více pacientů s větší potřebou transfuze krve, tak mají často stejnou krevní skupinu. Tento týden potřebujeme víc než kdykoli jindy třeba A+, neboť máme několik takových pacientů v Domažlické, Stodské i Klatovské nemocnici,“ doplňuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/Michelle Gordon

Štítky nemocnice, krev, dárci, transfuzní oddělení, očkování, zásoby krve, léto, Plzeňský kraj, Klatovská nemocnice, a.s., Rokycanská nemocnice, a.s., okres Domažlice, okres Klatovy, Klatovy, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím se ztenčují zásoby krve, na vině jsou často dovolené i očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.