Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dárce krve neodradila ani pandemie, ročně jich přibude zhruba 30 tisíc

Bezpečná krev pro všechny: Darujte krev, ať svět dále bije. Tak zní letošní motto Světového dne dárců krve, který připadá právě na dnešek. Podle údajů Českého červeného kříže (ČČK) je v transfuzních zařízeních registrováno zhruba 260 tisíc pravidelných dárců, každý rok přibude 30 tisíc nových. Během pandemie koronaviru na některých odděleních odebrali dokonce více krve než v předchozích letech.

Krevní transfuze je potřebná při těžkých úrazech, léčby otrav nebo u řady operací. Celoživotně jsou na ně odkázáni lidé s umělou ledvinou nebo pacienti se zhoubnými nemocemi krve. Léky vyrobené z krve pomáhají lidem s poruchou srážlivosti, obranyschopnosti nebo těm, kteří utrpěli popáleniny.

Právě dnes si připomínáme nejen den narozenin držitele Nobelovy ceny a objevitele Rh faktoru K. Landsteinera, ale od roku 2005 připadá na 14. června i oslava bezejmenných hrdinů. Tedy těch, co chodí darovat krev. Podle statistik pomůže darovaná krev zachránit každých 15 minut tři lidské životy.

„V České republice je v nemocničních transfúzních zařízeních registrováno téměř 260 tisíc pravidelných dárců krve a ročně přibude asi 30 tisíc nových dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl činit cca 35 tisíc ročně, aby se pokryl přirozený úbytek a posílil se celkový počet dárců,“ připomíná prezident ČČK Marek Jukl.

Zároveň dodává, že současný počet dárců je ještě dostatečný, chybí však rezervy pro případ mimořádného výdeje. Zodpovědně se k situaci staví dárci v Plzeňském kraji, například Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, které patří mezi největší v republice, loni mělo o dva tisíce více odběrů krve než v jiné roky.

Podobně na tom bylo i oddělení v Klatovské nemocnice, kde měli v loňském roce rekordní počet odběrů krve a krevní plazmy. Zdravotníci tam provedli 7739 odběrů, z toho bylo 5235 odběrů krve a 2504 odběrů plazmy. Letos je ale zatím dárců o deset až 20 procent méně než loni „V prvním kvartálu to bylo zřejmě způsobené jarní vlnou pandemie, která byla velmi silná, někteří dárci nemoc prodělali a návštěvy odložili. V současné době je to dáno hlavně očkováním," řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Plzeňské transfuzní oddělení má 11 500 pravidelných dárců, třetina z nich je ve věku do 40 let a v posledních letech se daří skupinu dárců omlazovat. Oddělení provede denně kolem stovky odběrů, ročně je to asi 22 tisíc odběrů plné krve, separované plazmy nebo krevních destiček.

Na webových stránkách zdravotnických zařízeních je občas k vidění výzva pro dárce krve, a to když se nemocnice zrovna potýká s nedostatkem. Největší poptávka je po negativních krevních skupinách.

„Naši dárci chodí ve velkém počtu, koronaviru se nezalekli. V určitých měsících, kdy se utlumila operativa, byl i pokles výdeje krevních preparátů, ale opravdu krátkodobý, vzhledem k velikosti fakultní nemocnice a spektru jejích činností," vysvětluje primářka z FN Plzeň Petra Šlechtová.

Když se nemocnice opět vrátila k plánovaným operacím, byl naopak výdej krevních preparátů v dubnu a v květnu enormní. V době pandemie přišli na transfuzní oddělení i noví dárci, kteří věnovali svou rekonvalescentní plazmu pro prodělaném onemocnění covid-19. Dárců bylo přes 170, někteří darovali opakovaně.

 „Mnozí z nich už zůstali jako dárci krve," doplnila Šlechtová. Transfuzní oddělení tak mohlo připravit 480 transfuzních jednotek rekonvalescentní plazmy pro pacienty s vážným průběhem covidu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Michelle Gordon

Štítky krev, dárcovství, transfuze, zdraví, Český červený kříž, dárce krve, pandemie, pandemie covidu-19, nemoc, Fakultní nemocnice Plzeň, Nobelova cena, Klatovská nemocnice, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárce krve neodradila ani pandemie, ročně jich přibude zhruba 30 tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.