Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koordinátor očkování Robin Šín: Ruský Sputnik nepotřebujeme, jedná se o vakcínách od dalších firem

Dodávky vakcín do Plzeňského kraje a jejich následnou distribuci má pod palcem známý plzeňský lékař a pedagog Robin Šín. V rozhovoru pro Plzeňskou Drbnu nám prozradil, jak se daří očkovat v našem regionu, kde váznou dodávky vakcín, jak (ne)funguje ministerstvo zdravotnictví i to, zda potřebuje Česká republika ruskou vakcínu Sputnik V.

Klasická otázka na začátek, jak je to aktuálně s dodávkami vakcín pro Plzeňský kraj?

Po celý duben je každý týden stabilní dodávka 13 plat Pfizeru, což je krát 1200 dávek. Bohužel AstraZeneca chodí pro praktické lékaře v malém množství a ještě tam byl týdenní výpadek. Vakcíny od společnosti Moderna chodí také nepravidelně, ty dávky se také nedají přesně předem predikovat. U firmy Pfizer už máme pomalu jistotu i na květen, ale je to zase o něco méně, než kolik se odhadovalo před měsícem, že by mělo přijít. Teď tedy uvidíme dál, co se bude dít s vakcínou od firmy Johnson & Johnson, která měla jít rovnou praktikům. AstraZeneca chodí do republiky v úplně jiných objemech, než kolik bylo původně přislíbeno. A ještě mají třeba zdržení několik dní. Moderna chodí také nepravidelně, také není dodrženo to množství, které ministerstvo vždy odhaduje. Dá se tedy říci, že zatím jediný spolehlivý dodavatel je skutečně Pfizer.  

Kolik bylo zatím denní maximum naočkovaných v Plzeňském kraji a kolik osob bylo naočkováno celkem?

Bylo to bezmála 4400 podaných dávek. Celkem bylo v regionu podáno 124 214 dávek vakcíny. Alespoň jednou dávkou je očkováno 81 862 osob. Oběma dávkami vakcíny je očkováno v kraji 42 352 lidí.

Je šance, že se někdy rozjede naplno krajské velkokapacitní očkovací centrum v Plzni?

Ta šance tady je, pokud dostojí ministerstvo zdravotnictví alespoň těm odhadům na červen. Potom si myslím, že v červnu by mohlo centrum běžet naplno. Na květen to zatím nevypadá, že by se mohl ten provoz rozšířit na sedm dní v týdnu. Nebo bychom museli zase ubrat někde jinde, ale to prostě nechci. V současné době běží centrum ve dnech od čtvrtka do neděle.

Kolik praktických lékařů z 200 registrovaných už se mohlo zapojit do očkování v Plzeňském kraji?

Zapojilo se už přibližně 100 praktiků, tedy polovina. Dostávají v našem kraji jen vakcíny od AstranaZeneca, teď měli dostávat i Johnson & Johnson. Já za sebe si myslím, že je to až přehnaná opatrnost, protože pokud je na milion podaných dávek nějakých šest nebo sedm případů trombóz a embolií, tak o hodně větší šanci má obyčejný kuřák, že dostane plicní embolii. Když dostane člověk covid, tak z milionu může 165 000 lidí dostat embolii nebo mít hlubokou žilní trombózu. Ten nepoměr a ten benefit je tam někde úplně jinde. (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v USA doporučil pozastavit očkování vakcínou firmy Johnson & Johnson proti covidu-19 kvůli vyšetření zpráv o krevních sraženinách. Společnost oznámila, že odloží distribuci své vakcíny v Evropě. Týká se to tedy i České republiky, poznámka autora).

Byly hlášeny nějaké problematické reakce na vakcíny od společnosti Pfizer?

Samozřejmě, každá vakcína je spojena s reakcemi. Ale taková ta standardní reakce po očkování znamená, že imunitní systém funguje tak, jak má. To že bude mít očkovaný bolesti kloubů, svalů, hlavy, nebo třeba zvýšenou teplotu dva tři dny, nebo reakci v místě aplikace, tak to jsou běžné nežádoucí účinky. Nic, co by se nečekalo.

Pořád se mluví u ruské vakcíně Sputnik V, dočkáme se ho, potřebujeme ho, má smysl ho vůbec řešit?

Za sebe si myslím, že je v jednání tolik jiných vakcín od dalších firem jako je třeba CureVac, Novavax. A s tím, co máme přislíbeno od těch již fungujících dodavatelů na červen a další měsíce, tak si myslím, že Sputnik není potřeba. A jaké jsou zatím odhadované dodávky Sputniku, které by měly jít do Česka, tak je to opravdu směšné množství. (Avizovaná dodávka je 300 000 kusů vakcín, poznámka autora). Další věcí je, že já za sebe považuji jako problém, když samotní Rusové patří mezi nejméně naočkovaný národ. Režim, který dokáže sebrat vakcíny a místo svým lidem je dá do jiných zemí, tak to považuji spíše za politiku, než za ochranu veřejného zdraví. Je to spíše nástroj propagandy a podle mých informací v té vstupní studii před schvalováním Sputniku v Rusku chyběly určité standardní fáze, které v takových studiích mají být. Myslím si, že pokud je toto pravda, tak přes Evropskou lékovou agenturu EMA nikdy nemůže Sputnik v této formě projít.

Může to nějak ministerstvo zdravotnictví obejít? Nový ministr avizoval nějaké možnosti…?

Pan ministr by to mohl obejít vyhlášením, že Sputnik, který se dodá do České republiky, bude v rámci studie jako experimentální lék. A kdo podepíše informovaný souhlas a souhlas se zařazením do studie, tak se mu to může aplikovat. Cesta, jak to obejít nebo jak lépe řečeno uhnout zákonu o léčivech, tady prostě je. A co já mám náznaky z ministerstva zdravotnictví, tak ten tlak tam je!

Víte o někom ze své pozice krajského koordinátora očkování, že by někdo požadoval Sputnik?

Minulý týden jsem měl rozhovor v Českém rozhlasu a první dotaz posluchačů byl od starší dámy, která volala a ptala se, kdy a kde a za jak dlouho bude možnost nechat se očkovat Sputnikem. Samozřejmě, stále je tady u nás hodně lidí, kteří si myslí, že co je ze zemí bývalého Sovětského svazu, tak je to nejlepší.

Má šanci dělat ministr zdravotnictví i něco jiného kromě agendy kolem covidu?

Ministři zdravotnictví, a to se týká minulých čtyř let, nejen posledního roku a covidu, tak se úplně vykašlali na spolupráci a podporu zdravotnických pracovníků. Dodnes ministerstvo dluží lékařům, sestrám i dalším pracovníkům předpisy pro specializační vzdělávání v některých oborech. Jediné téma, které teď mají, tak je opravdu covid. A jediné téma, které měli předtím za ministra Adama Vojtěcha, to byla elektronizace zdravotnictví. To je na jednu stranu správná cesta, ale to je také to jediné, co Vojtěch řešil. Všechno ostatní šlo stranou. Jakákoliv péče, podpora zdravotníkům, dořešení toho, že nám dluží ministerstvo vzdělávací programy nástavbových oborů pro lékaře. Ti lékaři nemohou ani atestovat v těch oborech. Tím samozřejmě může dojít k ohrožení péče. Nikdo to bohužel neřeší a bylo to už v době před covidem.

Mluví se o tom, že naočkovaní lidé mohou získat určité výhody, ale těch naočkovaných je stále málo. Jak k tomu přijdou ti ostatní, kteří na očkování stále ještě čekají a zřejmě budou i dále čekat?

Bohužel je to tak. Vypadá to, že na dovolené do zahraničí a do restaurací budou mít možnost chodit zejména senioři. Ale to samozřejmě přeháním, to je nadsázka. Ale předpokládám, že pokud stát rozhodne ve chvíli, kdy není schopen zajistit dostatek vakcín pro republiku, tak by měl rozhodnout, že bude povinné mít třeba na sportování antigenní nebo PCR test. Ale v tu chvíli to půjde z veřejného zdravotního pojištění. Pokud by si to lidé měli platit sami, tak pak bych to teprve považoval za diskriminaci. Pokud má někdo nárok na očkování zdarma, ale ten další si na ně musí ještě třeba tři měsíce počkat, tak stát by se k tomu měl nějak postavit. Měl by už teď začít řešit hustou síť antigenního testování. Třeba když půjde člověk do Olympie, nebo do Plazy, do většího supermarketu kdekoliv v okresním městě, tak předtím si nechá udělat antigenní test. Nebo když někdo půjde na fotbal, na hokej, tak před stadionem bude stánek, kde udělají lidem okamžitě zdarma antigenní test. Něco by se mohlo postupně něco začít pouštět. Ale za cenu toho, že lidé budou mít velice rychle dostupné antigenní testování kdekoliv si vzpomenou. Ne, že se někde objednají a pak budou čekat týden na antigenní test.  

Co nošení respirátorů a roušek venku? Ano, ne?

Chápu úmysl a záměr ministerstva i epidemiologů, protože je jednodušší, aby to člověk na jednom místě nasadil a pak to třeba hodinku nebo dvě nosil. Než aby to pořád někde nasazoval a sundaval, protože na to bude sahat. Případně si kontaminuje ruce nebo znehodnotí respirátor ve chvíli, kdy si ho někde sundá, za pět minut zase nandá. Je dobré řešení mít respirátor nasazený kdykoliv se člověk nachází venku někde v zástavbě. Opravdu venku noste ty respirátory.     

O vás je známo, že pozice krajského koordinátora pro očkování pracujete jako lékař na záchrance, ve fakultní nemocnici a ještě učíte, jak to zvládáte?

Ano, stále mám úvazek na záchrance i ve fakultní nemocnici. Koordinátora mám teď navíc. Naštěstí se spousta věcí dá vyřešit mezi výjezdy na záchrance. Spoustu věcí pak člověk řeší hlavně z domova nebo z krajského úřadu. Mediky teď učíme distančně, což znamená, že jim přednášíme online.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Robina Šína

Štítky vakcína, Sputnik V, očkování, Robin Šín, lékař, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Plzeňský kraj, Pfizer, Johnson & Johnson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koordinátor očkování Robin Šín: Ruský Sputnik nepotřebujeme, jedná se o vakcínách od dalších firem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.