Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klatovská nemocnice připravuje nový pavilon, stát by měl do 500 milionů Kč

Nedávno dostavěná Klatovská nemocnice, která je druhou největší v Plzeňském kraji, připravuje nový pavilon. Stát by mohl až 500 milionů korun. Hlavní akutní lůžkové zařízení patřící kraji musí ale nejdřív dokončit stavbu dialýzy a urgentního příjmu za desítky milionů korun.

"V první fázi se musí dostavět dialýza, aby byla v důstojných prostorách a koncepčně zapadala," uvedl ekonomický náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS). Projekt je připraven pro stavební povolení. Dále se musí vybudovat urgentní příjem, protože nemocnice je v seznamu komplexních pracovišť ČR. Kraj na něj vydá také desítky milionů. "Je třeba letos stavbu zahájit. Je to důležité pro funkčnost nemocnice, ve Fakultní nemocnici v Plzni se ukázalo, jak dobře funguje," řekl.

Paralelně se podle náměstka bude připravovat nový pavilon, který podle jeho odhadu přijde na 300 až 500 milionů Kč podle vybavení a toho, jaká oddělení se tam přestěhují. "Nemocnice ho potřebuje. V nové budově jsou menší oddělení s menším počtem lůžek. A když přijdou takové situace, jako je teď, a některá oddělení se musí překlápět na covidová, tak to v běžném provozu dělá problémy," informoval náměstek hejtmanky. Nový pavilon by se mohl začít stavět příští rok, ale spíše až v roce 2023.

Novostavba klatovské nemocnice za více než 1,4 miliardy korun začala fungovat koncem roku 2012 a hned poté se začalo mluvit o potřebě dalšího pavilonu, jehož stavba se odložila. Šestipodlažní monoblok a přilehlý parkovací dům pro 200 aut byl největší investicí v dosavadní historii kraje. Z jeho pokladny šla téměř miliardy korun, dalších asi 450 milionů Kč byla dotace z EU.

"Klatovská nemocnice je po plzeňské fakultní nemocnici druhé největší zdravotnické zařízení v kraji a díky novostavbě také nejmodernější nemocnice druhého typu ve střední Evropě," řekl tehdejší krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD), dnes ředitel fakultní nemocnice. Nemocnice má 18 oborů, 295 lůžek, z toho 240 v novostavbě. Zaměstnává asi 670 lidí a neustále hledá lékaře, sestry, sanitáře či pečovatele. Ročně hospitalizuje přes 13 000 lidí. Nemocnice, 50 ambulancí a odborných poraden ročně ošetří či vyšetří asi 150 000 pacientů, v porodnici se narodí 800 až 900 dětí. Předloni opravila ubytovnu s 21 byty pro zaměstnance.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPK

Štítky Klatovská nemocnice, nový pavilon, stavba, Plzeňský kraj, pavilon, Klatovská nemocnice, a.s., nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Pavel Karpíšek, ODS, Česko, Evropská unie, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovská nemocnice připravuje nový pavilon, stát by měl do 500 milionů Kč  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.