Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velké firmy v Plzeňském kraji testovaly své pracovníky dávno před nařízením vlády

Velcí zaměstnavatelé testovali vzhledem k epidemické situaci v Plzeňském kraji své pracovníky už dávno předtím, než vláda vyhlásila tuto povinnost. Firmy otestovaly téměř 10 000 svých zaměstnanců. Významnou roli sehrály armádní mobilní týmy, které v kraji ukončily působení k 10. březnu. I nadále v kraji testují další mobilní týmy. Testuje se i na stacionárních místech ve všech okresech.

Za neděli přibylo v Plzeňském kraji 315 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je největší nedělní nárůst od konce října. V sobotu testy potvrdily o 69 případů méně, předchozí neděli přibylo o 138 prokázaných nákaz méně. V kraji zatím zemřelo 1486 nakažených lidí, z toho na březen připadá 280 úmrtí, což je téměř 19 procent všech úmrtí spojovaných v kraji za celou dobu pandemie s koronavirem. Nejhorší situace je nyní na Klatovsku, kde se za posledních sedm dní nakazilo 891 lidí na 100 000 obyvatel, což bylo 770 obyvatel.

Plošné testování zaměstnanců u největších zaměstnavatelů v Plzeňském kraji před vládním nařízením se uskutečnilo zejména na Tachovsku, Domažlicku a vzhledem k dojíždění zaměstnanců také v přilehlých okresech jako Plzeň-jih. K dispozici byl zpočátku jeden stacionární a jeden mobilní armádní tým. Později se podařilo rozšíření na tři mobilní armádní týmy, které testovaly antigenními testy a částečně i PCR testy. Zaměřovaly se na firmy s velkým počtem zaměstnanců. Testovali se rovněž agenturní zaměstnanci nebo zaměstnanci na ubytovnách. Ve spolupráci s obcemi absolvovali testy i zaměstnanci úřadů či obecních firem a příspěvkových organizací.

Testování probíhalo nepřetržitě od 19. února do 10. března 2021. Celkem se testovalo ve 42 subjektech, z toho bylo 27 firem, 15 úřadů. Za uvedené období prošlo testy 9 373 zaměstnanců. Zachytit se podařilo 295 pozitivních osob, což představuje 3,15 procent.

„Jsme si vědomi toho, že plošné testování má důležitou funkci v boji proti masivnímu šíření viru, proto jsme přistoupili k tomuto řešení už v době, kdy tato povinnost nebyla dána vládním nařízením a zároveň byla velmi špatná epidemická situace na Tachovsku. Firmy se ke spolupráci testování svých zaměstnanců postavily velmi aktivně. Nebylo zjištěno žádné velké ohnisko nákazy. Firmy navíc byly již začleněny v systému testování a tím i informačně připraveny na povinnost, kterou jim následně uložila vláda,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Data získaná v rámci testování pomáhají podle hejtmanky nejen k odhalování pozitivních jedinců a k zastavení šíření epidemie, ale jsou to také argumenty proti snahám uzavřít veškerý průmysl.

U zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají 250 a více osob, se nařízení testovat zaměstnance týká od 12. 3. 2021, u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají 50 až 249 osob, se nařízení týká od 15. 3. 2021. Nyní se k testování připojily i úřady. Na KÚPK probíhá testování zaměstnanců od 10. 3. 2021. Již před povinným testováním nabídl krajský úřad celkem dvakrát možnost testování svým zaměstnancům antigenními testy.

Mobilní testovací týmy

V Plzeňském kraji v současné době funguje 24 mobilních testovacích týmů na základě Povolení k poskytování preventivní péče mimo zdravotnická zařízení. Ty provádějí pouze antigenní testy. Z toho 16 týmů provádí testování antigenními testy ve firmách a osm týmů je mobilních, takže dokážou přijet na zavolání.

Do 10. března se pohybovaly po Tachovsku a Domažlicku tři mobilní týmy Armády ČR, které protestovaly u velkých zaměstnavatelů téměř 10 000 lidí. „Vzhledem ke stále trvající kritické situaci v našem kraji nepovažuji za šťastné, že tyto týmy ukončily svou činnost,“ konstatovala hejtmanka Ilona Mauritzová.

Pro KHS Plzeň v těchto dnech zajišťují PCR testování mobilní týmy FN Plzeň, Bioptická laboratoř a hasiči. Mobilní týmy vyjíždějí k lidem se špatnou pohyblivostí a k těm, kteří nemají možnost dostavit se na testovací místo.

Stacionární testovací místa

Testování PCR testy a antigenními testy i nadále probíhá po celém Plzeňském kraji. Testování PCR testy provádí celkem na 16 místech. Antigenními testy se pak lze otestovat na 21 místech. Nově vzniklo testovací místo SWISS MED CLINIC v Plané na Tachovsku. Ve spolupráci s KHS připravuje Plzeňský kraj testování pouze PCR testy v LDN Svatá Anna v Plané.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, testování, velké firmy, Plzeňský kraj, nařízení vlády, rychlý antigenní test, infekční onemocnění, okres Tachov, Ilona Mauritzová, Svatá Anna, okres Domažlice, ODS, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké firmy v Plzeňském kraji testovaly své pracovníky dávno před nařízením vlády  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.