Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 13. června 2024  |  Svátek má Antonín
Bez reklam

V dodávkách vakcín od státu stále vládne chaos, chodí se zpožděním a je jich málo

K dnešnímu ránu bylo od začátku očkování v Plzeňském kraji podáno 53 565 dávek vakcín. Ve zkušebním provozu začalo dnes fungovat velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje v Plzni ve Vejprnické ulici, kde se naočkuje prvních 500 lidí. Potom se centrum opět zavře, protože současné dodávky vakcín jsou tak malé, že jsou schopny nasytit takto velké očkovací centrum jen na jeden den.

„Čím dál častěji média řeší, že jsou sklady plné vakcín a neočkuje se. V Plzeňském kraji je situace taková, že co dostaneme, to podle plánu vyočkujeme. Pouze si ponecháváme minimální nutné množství vakcíny na druhé dávky. Je tomu tak především u vakcíny Comirnaty (Pfizer), protože stát nám nepošle na konci března stejné množství, jako poslal na první dávky,“ říká krajský koordinátor očkování Robin Šín.

Samotné statistky jsou podle informací koordinátora dost zkreslené. „Vakcínu Moderna dostaneme místo úterý v pátek, takže je jasné, že bude ve statistikách za tento týden, že se nepoužila a "válí" se ve skladu. Praktičtí lékaři s největší pravděpodobností dostanou vakcíny z tohoto týdne až v pondělí. Papírově to pak bude vypadat, že jsou někde schované. Vázne komunikace a distribuce, ale ne na úrovni kraje,“ konstatoval současný smutný fakt koordinátor očkování.

„Stalo se to i minulý týden, kdy jsme zaváželi první dávky praktickým lékařům a ten státem vybraný distributor tu situaci ne úplně dobře zvládl a lékaři je dostali později. Například měli na víkend pozvané pacienty, aby svých 100 dávek mohli vyočkovat a museli je všechny přeobjednat,“ popsal složitou situaci Robin Šín.

„Dodávky vakcín jsou nyní tak malé, že jsme schopni nasytit očkovací centrum de facto na jeden den, tak abychom nemuseli zastavit očkování na jiných očkovacích místech a zároveň byli schopni dávat dávky vakcín i lékařům. Nyní si zkusíme provoz plzeňského velkokapacitního očkovacího místa nanečisto a budeme doufat, že v dubnu nastane to, co nám bylo přislíbeno. Tedy že pojedeme provoz nonstop tak, jak to ve velkokapacitním centru plánujeme,“ uvedl koordinátor.

Na problémech s dodávkami vakcín od státu v prvních dnech, kdy se spustilo očkování, vydělala podle slov Robina Šína nejvíce Praha a Brno. Obě města teď mají náskok v počtu očkovaných na počet obyvatel. „Údajně deset procent vakcín, které dorazí, jsou takzvané pohotovostní zásoby, když by se někde zhoršila situace. Nám takto za celou dobu, i když jsme byli hodně zasažení, poslali o jedno plato vakcín více. To znamená o nějakých 1000 dávek víc," dodal. 

I po otevření velkokapacitního centra budou pokračovat v očkování ostatní centra v kraji, kterých je 18. Při plném nasazení všech center v kraji pak bude možné denně očkovat 4000 lidí, po zapojení praktických lékařů to bude denně celkem až 8000 lidí. Vše ale záleží na dodávce vakcín. Do očkování se v regionu zapojilo asi 200 praktických lékařů z celkového počtu 305. Osmdesátiletých a starších lidí bylo ke včerejšímu dni v kraji očkováno 16 953, z toho druhou dávku dostalo 4929 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky očkovací centrum, očkování, vakcíny, Plzeňský kraj, Robin Šín, dodávky vakcín, vakcína, Plzeň, praktický lékař, Pfizer, Comirnaty, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dodávkách vakcín od státu stále vládne chaos, chodí se zpožděním a je jich málo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.