Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do zkušebního provozu jde od pátku Velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje

Do zkušebního provozu vstupuje od pátku zcela nové Velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje. Nachází se ve Vejprnické ulici jen pár kroků od tramvajové zastávky linky číslo 2 v objektu elektrotechnického učiliště. Denní kapacita očkovacího místa bude 1200 osob, plnění očkovacích kapacit ovšem závisí plně na vyšších dodávkách vakcín.

„Velkokapacitní očkovací místo je velmi dobře strukturované, dává možnost lidem, kteří když sem přijdou, aby se vzájemně nepotkávali. Je to objekt Plzeňského kraje, jsme tedy ve vlastním objektu a náklady budou jen za energie. Výhodou je výborná dostupnost MHD, navíc je to kousek od vjezdu na přivaděč na Domažlice i dálnici. Hned vedle je jedno parkoviště ro 30 vozů, do vzdálenosti 150 metrů je dalších 200 míst,“ popsala výhody očkovacího centra hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Za hlavním vchodem do centra čeká na klienty vstupní registrace, dále vyšetření lékařem a po něm už samotné očkování. Centrum má k dispozici až 8 očkovacích boxů s kapacitou každého z nich 20 osob za hodinu. Za očkovacími boxy je prostorná hala, kde budou lidé po aplikaci vakcíny odpočívat alespoň 15-30 minut dle použité vakcíny, než budou moci odejít. Také v tomto prostoru bude zdravotník, který bude naočkovaným lidem k dispozici. 

Plzeň má kolem 190 000 obyvatel, je zde množství středních škol, univerzita, velké firmy a podniky, které mají hodně zaměstnanců. „Je spočítáno že do Plzně jezdí denně za prací dalších 40 000 lidí. Nabídneme očkování lidem nejen z Plzně, ale i z této sféry,“ uvedla hejtmanka. Centrum bude mít otevřeno denně od 7:30 do 18.00 hodin, pojede nonstop celý týden.

FOTOGALERIE: Velkokapacitní očkovací místo

Čtvrtek, 11. března 2021, 16:30

FOTOGALERIE: Velkokapacitní očkovací místo
FOTOGALERIE: Velkokapacitní očkovací místo

„Registrujeme velké množství dobrovolníků, kteří se hlásí, kteří nám budou pomáhat s registrací i s očkováním. Jsme si vědomi toho, že lékaři, kteří pracují v nemocnicích, by tam také měli zůstat. Snažíme se proto využívat těch, kteří se dobrovolně přihlásili, že nám budou pomáhat, tak aby pomáhali v těch očkovacích centrech. Bude v akci denně 20 lidí, kteří budou zajišťovat chod centra,“ vysvětlila hejtmanka Mauritzová.

„Máme seznam asi 120 lidí, kteří se budou v centru točit. Na jedné směně bude 13 administrátorů, šest sestřiček, tři lékaři a jeden koordinátor,“ informovala Ivana Škoríková vrchní sestra očkovacího centra.  

K očkování se lze zaregistrovat přes centrální registrační systém. Ten pak bude zájemce o očkování vyzývat k rezervacím dle věku stejně jako na jiných očkovacích místech.

V rámci zkušebního provozu se v novém centru naočkuje nejprve 300 seniorů 70+, dalších 200 dávek vakcín je určeno pro učitele ze škol a školek, kde se starají o děti záchranářů a zdravotníků. Registrace k očkování je přes centrální registr. Rokycanská nemocnice otevřela svoji registraci pro místo na Vejprnické ulici.

Vakcíny už dostali i někteří praktičtí lékaři

Už od minulého týdne očkují praktici vakcínou AstraZeneca. „Domluvili jsme se n tom, že pokud do našeho kraje bude přidělena dodávka vakcín od AstraZeneca, tak budeme chtít, aby ji krajský koordinátor rozdělil mezi praktické lékaře. Pro tento týden máme slíbeno 1900 dávek, potom tyto dávky půjdou pro praktické lékaře. Zatím projevilo zájem očkovat své pacienty 200 praktických lékařů z 305. Vybralo se zatím 11 lékařů z oblastní, která jsou mimo očkovací centra. Ti už dostali jako první k dispozici 1100 vakcín, aby už mohli očkovat,“ dodala hejtmanka Ilona Mauritzová.  

V Plzeňském kraji se dosud očkuje na 18 stacionárních očkovacích místech, nejčastěji v nemocnicích. V regionech s delším dojezdem do nemocnic se pak očkuje například v kulturních domech nebo na poliklinikách. Denní kapacity jednotlivých očkovacích míst jsou v řádech stovek. Celková denní kapacita očkovacích míst v kraji bude více než 4 000 osob, zapojí se pak také praktičtí lékaři. S těmi by se kapacita očkování v celém Plzeňském kraji dostala přes 8 000 osob.

„Dodávky vakcín jsou nyní tak malé, že jsme schopni nasytit očkovací centrum de facto na jeden den, tak abychom nemuseli zastavit očkování na jiných očkovacích místech a zároveň byli schopni dávat dávky vakcín i lékařům. Nyní si zkusíme provoz nanečisto a budeme doufat, že v dubnu nastane to, co nám bylo přislíbeno. Tedy, že pojedeme provoz nonstop tak, jak to ve velkokapacitním centru plánujeme,“ vysvětlil krajský koordinátor očkování Robin Šín.

„Vakcíny chodí jednou týdně, ale stále se stává, že někdy dorazí o tři nebo čtyři dny později. Stalo se to i minulý týden, kdy jsme zaváželi první dávky praktickým lékařům a ten státem vybraný distributor tu situaci ne úplně dobře zvládl a lékaři je dostali později. Například měli na víkend pozvané pacienty, aby svých 100 dávek mohl vyočkovat a museli všechny přeobjednat,“ konstatoval Šín.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky očkovací centrum, očkování, vakcíny, Plzeňský kraj, hejtmanka Mauritzová, vakcína, lékař, Ilona Mauritzová, Plzeň, AstraZeneca, ODS, Domažlice, Rokycanská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do zkušebního provozu jde od pátku Velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.