Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po regionu jezdí mobilní tým nemocnice a armády, testuje na covid obyvatele a zaměstnance z Tachovska a Domažlicka

Společně s příslušníky Armády ČR a v kooperaci s krajskou hygienickou stanicí, začala dnes Domažlická nemocnice zajišťovat mobilním způsobem antigenní testování veřejnosti na Tachovsku a Domažlicku. Odběrový tým bude každý den vyjíždět do předem dohodnutých lokalit, tedy do měst, obcí nebo firem, kde bude testovat zájemce z řad obyvatel i zaměstnanců místních firem.

Nejhorší situace co do počtu nemocných s covidem je aktuálně na Tachovsku, kde za posledních sedm dní onemocnělo 1104 lidí na 100 000 obyvatel. To je nejvyšší podíl v celé ČR. Nemocnost tam tak předčila okresy Sokolov, Cheb a Trutnov, které jsou kvůli nákaze uzavřeny.

Vyšetření bude zdarma pro účastníky zdravotního pojištění v ČR. Denní kapacita mobilního odběrového týmu bude po zaběhnutí až 400 osob. Aby se optimalizovalo fungování týmu, je dnešní první zastávka přímo v Domažlicích v prostorách kulturního střediska v Chodském Hradu. 

„Armáda poskytla sanitu a vojáky, kteří budou tvořit hlavní jádro odběrového týmu. Naše nemocnice poskytuje celému projektu odbornou garanci a zajišťuje ve spolupráci s hygieniky zdravotnický materiál, jako jsou ochranné pomůcky a antigenní testovací sady, dokumentační systém a samozřejmě také zázemí pro vojáky, včetně ubytování nebo stravování,“ popisuje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Cílem testování výjezdovým způsobem je umožnit otestovat větší část populace a zaměstnanců zejména v okrese Tachov, který je momentálně jedním z nejhůře postižených okresů v Plzeňském kraji, co se týká počtu nakažených osob. „S domažlickým okresem se jedná také o regiony, kde většinu testovacích kapacit využívají v těchto dnech pendleři nebo řidiči mezistátní dopravy směřující do Německa, a na ostatní obyvatele se proto při testování tolik nedostává. V obou regionech je také řada firem, které chtějí testovat své pracovníky. Chceme jim tímto vyjít vstříc,“ popisuje společnou inciativu armády a krajské nemocnice hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová s tím, že lokality, kde se nákaza šíří a je tam potřeba testovat, konzultuje Domažlická nemocnice s hygieniky.

Do spolupráce se také zapojí místní samosprávy a významné firmy. Testování se jim bude nabízet a pokud ho využijí, zajistí vhodné prostory například v místním kulturním domě, hasičské zbrojnici, zázemí firmy a podobně. Bude i na nich, aby pozvali k vyšetření antigenními testy své občany resp. zaměstnance. „Protože je tento projekt čerstvý a jsme první na řadě, byla příprava velmi narychlo. Proto jsme dnes k testům vyzvali hlavně zaměstnance zřizovaných organizací, jako jsou školy, školky, technické služby, kulturní organizace a také úředníky radnice,“ říká Petr März z krizového štábu města Domažlic. 

Domažlická nemocnice provozuje stacionární odběrové místo přímo ve svém areálu. Provádí v něm antigenní i PCR testy. Tento týden jich bylo už 2040, z toho 1710 antigenních. V nemocnici pracuje už 12 vojáků – pět na lůžkových odděleních, tři na stacionárním odběrovém místě a čtyři v nově vzniklém mobilním týmu.

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky antigenní testy, mobilní testování, Domažlická nemocnice, okres Tachov, okres Domažlice, nemocnice, Domažlická nemocnice, a.s., Armáda České republiky, Krajská hygienická stanice, Česko, Domažlice, Petr Hubáček, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po regionu jezdí mobilní tým nemocnice a armády, testuje na covid obyvatele a zaměstnance z Tachovska a Domažlicka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.