Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Situace v Plzeňském kraji je kritická, nechystá se ale uzavření žádného okresu

Krizový štáb Plzeňského kraje mimořádně jednal dnes večer v souvislosti se skokovým nárůstem pacientů s onemocněním covid-19. Řešila se zejména stávající lůžková kapacita nemocnic v kraji. Mluvilo se samozřejmě i o nejasně prezentované uzávěře Plzeňského kraje, kterou dnes zmínil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Situace v kraji je sice kritická, ale nechystá se uzavření žádného okresu. Největší nárůst nemocných má Tachovsko.

„Z úterního večerního jednání Plzeňského kraje se zástupci ministerstva zdravotnictví, hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou a ředitelem Krajské hygienické stanice Plzeň vzešlo rozhodnutí, že uzávěra některých okresů Plzeňského kraje není v tuto chvíli efektivním řešením, které by zastavilo masivní šíření viru,“ uvedla dnes večer hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Krizový štáb ale potvrdil, že se přikročí především k rozsáhlé dezinfekci veřejných prostor ve spolupráci s obcemi a jejich jednotkami SDH, dodání většího množství respirátorů a roušek do zasažených okresů a především apeluje na občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla 3R – ruce, roušky, rozestupy.

„V Plzeňském kraji jsme v současné době soběstační co do počtu lůžek. Pokud nebudeme společně pracovat na dodržení zásadních epidemických opatření, můžeme mít rychle zaplněné nemocnice. Další pacienty už kvůli zaplněným lůžkům nepřijímají nemocnice v Sušici, Stodu a Domažlicích. Pacienti do jiných krajů se zatím převážet nemuseli. Mezi nemocnicemi v kraji se převáželi zejména do Klatovské nemocnice. Dnes se podařilo upravit dalších 15 lůžek pro covidové pacienty ve FN a deset v Mulačově nemocnici, polovina z nich ale byla už zaplněna pacienty,“ řekla hejtmanka Mauritzová.

K dnešnímu dni je podle koordinátora lůžkové péče Jana Beneše hospitalizováno v nemocnicích v kraji celkem 463 covid pacientů, na lůžkách JIP leží 87 pacientů, Na standartních lůžkách je 376 pacientů. Celková kapacita lůžek je 477 pro celý kraj. Situace se ale vzhledem k nárůstu nemocných mění velmi rychle.

Počet nových pacientů strmě roste

Podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše je situace v Plzeňském kraji kritická. Zatímco během minulého týdne byl nárůst počtu pozitivních osob zhruba 700, za úterý 16. 2. to bylo již 1135 osob. Významně v některých okresech vzrostla nemocnost u dětí ve věku 5-9 let. I nadále má významný podíl na nemocnosti britská mutace, a to zhruba 86 procent.

Ředitel KHS Plzeň Michal Bartoš oslovil Hospodářskou komoru a zaměstnavatele našeho kraje, aby své zaměstnance testovali, v případě onemocnění zůstávali na nemocenské a hlásili své kontakty. Aby byla ve firmách nastavena režimová opatření, dostatečná dezinfekce a omezení setkávání zaměstnanců. Pro účely testování právě ve firmách byla přislíbena spolupráce s týmem Armády ČR, která ji potvrdila a již zítra bude armádní tým pomáhat s testováním v Domažlicích. „Vytváří se harmonogram pro větší firmy, kdy se budou testovat zaměstnanci v oblasti," konstatovala Mauritzová.

Hejtmanka rovněž podle svých slov žádala vládu, aby pomohla v kraji řešit situaci se stovkami kamionů, které čekají na hranicích s Německem, Řidiči si nechávají na hranicích dělat testy na koronavirus, které musejí mít pro vstup do Německa. Čekací doby jsou ale mnoho hodin, fronty kamionů na dálnici D5 dosahují několika kilometrů. "Žádáme vládu, aby situaci začala řešit, aby sem poslala armádu, překladatele, protože řidiči nerozumí, nejsou schopni vyplnit dotazníky, zdržuje se provoz," popsala situaci hejtmanka. Na hranicích v Rozvadově nyní testují antigenními testy samaritáni a hasiči.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krizový štáb, hejtmanka, Plzeňský kraj, pacient, nemocnice, Jan Blatný, ANO 2011, Ilona Mauritzová, Plzeň, okres Tachov, Jarmila Rážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v Plzeňském kraji je kritická, nechystá se ale uzavření žádného okresu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.