Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Problém nestabilních vakcín vyřešili experti v 3D laboratoři Západočeské univerzity v Plzni

Unikátní technický problém s nestabilními lahvičkami obsahujícími očkovací látku proti nemoci covid-19 vyřešila Rokycanská nemocnice s Centrem informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity v Plzni. Pomocí 3D tiskárny se podařilo vyrobit první prototypy pořadačů lahviček.

Lahvičky s očkovací vakcínou jsou velké zhruba tři centimetry a široké necelé dva centimetry. Při manipulaci v chladicím boxu jsou tedy relativně nestabilní, přičemž by ale měly být až do zužitkování ve vertikální poloze. Očkovací týmy proto často řeší způsob, jak nestabilní lahvičky s vakcínou přepravovat a skladovat v různém množství.

„Rokycanská nemocnice vyřešila problém s experty ze ZČU. Pracovníci univerzitních laboratoří IoT (Internet of Things) pomohli navrhnout a vyrobili první prototypy pořadačů lahviček na 3D tiskárnách. Pořadače mají tvar pláství a vejde se do nich až 12 lahviček, tedy až 72 dávek vakcíny. Poslední verzi vložila IoT i na weby, aby si pořadníky mohli vytisknout i další vakcinační centra,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.  

Distribuce nové vakcíny proti Covid-19 vyžaduje specifické zacházení. Skladování originálních balení probíhá při velmi nízkých teplotách, kdy jsou zmrazené na -70 až -90°C. Tento způsob uchování je možný ale pouze ve větsších nemocnicích (např. Klatovská), které disponují potřebným mrazicím zařízením.

"Před aplikací je nutné rozmrazení vakcíny a pak se lahvičky mohou skladovat ještě dalších 5 dní při teplotách 2 - 8 °C pouze v chladničce. Proto jsou z velkých balení průběžně vydávána pouze menší množství pro jednotlivá vakcinační centra," popisuje ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

„Navržený držák, který má tvar včelí plástve, chrání při přepravě celkem 12 lahviček vakcíny. Usnadňuje tak manipulaci při přepravě v aktivních termoboxech i skladování v chladničkách,“ říká Aleš Padrta, autor nápadu.

Unikátní tvar umožňuje snadnou výměnu vzduchu v okolí lékovky. Díky tomu je možné zahřát vakcínu před aplikací přímo v držáčku. Vakcinační látka je velmi křehká a kvalita séra se snižuje s případnými otřesy. Proto je lahvička v držáku celou dobu chráněna i proti převrhnutí. Držák tak celkově usnadňuje správné zacházení s vakcínou od jejího vyzvednutí v mraženém stavu až do aplikace.

Finální, tedy pátou verzi 3D modelu dali autoři k dispozici na Internet. Každý s možností 3D tisku si jej může stáhnout, zapojit se do výroby a podpořit další krok v boji proti onemocnění covid-19.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPK

Štítky vakcíny, očkování, nestabilní lahvičky, ZČU, Nemocnice Plzeňského kraje, Rokycanská nemocnice, 3D tisk, vakcína, Západočeská univerzita v Plzni, Rokycanská nemocnice, a.s., Jaroslav Šíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milos Kratochvil

Zlate Ceske rucicky

Pátek, 22. ledna 2021, 02:21Odpovědět

Problém nestabilních vakcín vyřešili experti v 3D laboratoři Západočeské univerzity v Plzni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.