Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Protialkoholní záchytku v Plzeňském kraji provozuje nově Záchranná služba Brdy

Novým provozovatelem protialkoholní záchytné služby na staré adrese se stala na příští dva roky Záchranná služba Brdy. Původní provozovatel Městská poliklinika Plzeň zajišťoval tuto činnost do 31. 12. 2020. V minulosti se obvykle do výběrového řízení hlásil jediný zájemce a stejně tomu bylo i tentokrát.

„Vzhledem k tomu, že do prvního výběrového řízení s objemem zakázky 20 milionů korun bez DPH se přihlásil jeden dodavatel s nevyhovující nabídkou, bylo nutné vyhlásit veřejnou zakázku podruhé. A to s prodlevou s ohledem na komplikace v souvislosti s podzimními krajskými volbami,“ informovla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Ve druhém vyhlášení zakázky s objemem 19,1 milionu, což odpovídá plnění za 23 měsíců, vybrala rada kraje a schválila jediného přihlášeného zájemce, kterým je záchranná služba Brdy. Ta bude zajišťovat provoz protialkoholní stanice od 1. 2. 2021. Lednový provoz se operativně vyřešil zvláštní smlouvou s novým provozovatelem.

I nadále bude záchytná stanice umístěna v areálu polikliniky na Slovanech. Za vyšetření a následný pobyt na záchytné stanici se bude od vyšetřených osob vybírán stávající poplatek, který činí 4 500 Kč. Jedná se v rámci České republiky o nejvyšší poplatek. V jiných regionech se obvykle za pobyt na záchytce platí kolem 600 – 850 korun.

Před lety už hejtmanství oslovilo plzeňskou fakultní nemocnici i další dvě místní soukromé nemocnice. Ty vyčíslily náklady na provoz záchytné stanice výrazně vyšší, než kolik teď platí kraj. O provozování této služby navíc neměly oslovené nemocnice zájem.

Jediná protialkoholní záchytná stanice funguje v současné době v Plzni pro celý Plzeňský kraj. Na záchytce je deset lůžek, podle normy musí být vždy dvě v každém uzavřeném pokoji. Denně je obsazeno čtyři až pěti lůžek, nejvíce pak o víkendu. Ročně projede záchytkou kolem 1600 klientů. V letech 2015 a 2016 platil kraj za provoz záchytky ročně 2,7 milionu korun, v letech 2017 a 2018 se částka zvedla na 6,3 milionu korun a nyní činí deset milionů korun ročně.

Ohodnoť článek

Foto MP Plzeň

Štítky záchytka, protialkoholní záchytná služba, Záchranná služba Brdy, Plzeňský, zdravotnická záchranná služba, Plzeňský kraj, Plzeň, Ilona Mauritzová, ODS, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Brdy, Plzeň 2-Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protialkoholní záchytku v Plzeňském kraji provozuje nově Záchranná služba Brdy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.